vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER;STOL SIGNATURE 200
MAVER;STOL SIGNATURE 200 (319.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - EUROSTAR; KRAPARSKA POMETALKA 107x107x120cm
EUROSTAR; KRAPARSKA POMETALKA 107x107x120cm (26.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - CHAMPION FEED; TIGERNUTS V KOZARCU 3,8dcl KUHAN
CHAMPION FEED; TIGERNUTS V KOZARCU 3,8dcl KUHAN (3.3 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - DP mladinc
Zanimivosti >>
DP mladinc

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - SVETOVNO P
Zanimivosti >>
SVETOVNO P

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - NAJPRIMERN
Sola ribolova >>
NAJPRIMERN

Primamlanje krapov


napisal: mitja,  dne: 2005-06-13
Kot hrano za primalanje krapov na lovno pozicijo se koristijo različne vrste hrane. Poleg boilov s katerimi v današnjem času lovi večina kraparjev se uporabljajo še naslednje: koruza, tiger nuts ( tigrov orešek), konoplja. Sedaj nekaj besed o pripravi hrane za krmljenje in nato še nekaj o samem hranjenju.

Koruza
Kot najbolj razširjena vaba za krape se lahko pripravi na naslednji način. Količino koruze s katero nameravamo hraniti na ribolovni poziciji najprej za 12-48 ur namočimo v vodo, da se zrna malo nabreknejo in napijejo vode, pozornost moramo polagati, da je nad koruzo stalno nekaj vode. Nato jo kuhamo 20-30 min. Vodi v kateri se kuha je priporočljivo dodati nekaj sladkorja. Lahko se na koncu doda če kakšna aroma in pusti stati vsaj nekaj ur.Tiger nuts
Z njim ni priporočljivo pretirano hranjenje, ker lahko dosežemo obraten učinek. Vzrok temu je, da je težko prebavljiv in gre ven napol prebavljen takšen pa je mamljiv kot hrana in ga riba ponovno poje in zapostavlja ostalo hrano. Okoli trnka vržemo pršico oreškov. Priprava. Namakamo ga vsaj 24 ur nato pa ga kuhamo od 30-40 min. Lahko ga uporabljamo takoj bodisi samega oz. aromatiziranega. Lahko pa ga pustimo v vodi 2-4 dni da začne fermentirat, kar vidimo kot nekaksno sluz vonj pa je kisel. Nato ga speremo v vodi taksen da po izkušnjah večine najboljše rezultate.

Konoplja
Uporablja se kot dodatek ostalim hranam za primamlaje rib. Kuhana je takrat ko se trna razpočijo. Oddaja zelo prijeten vonj in olje. Dodaja se k koruzi kot hrana s katero se nato hrani pozicija. Krapa zaradi njene drobnosti zelo dolgo drži na poziciji.

Boili
Na njih v glavnem lovimo montiramo jih na različne načine. Ker so precej dragi jih na mesto hranjenja ne mečemo v taksni količini.

Vse opisane hrane lahko se dodatno obogatimo muliminom ali nutrminom. Katera naredita hrano bolj vabljivo in hkrati stimulirata prebavo. Lahko se temu doda še malo betaina.

Briketi
Lahko za postrvi oz. namenjeni krapov teh obstaja na tržišču, kar nekaj vrst. Uporabljajo se v manjših količinah saj v vodi razpadajo. Ponavadi jih plasiramo v PVA mrežicah. (glej spodaj)Prehranjevanje na poziciji
Ena izmed metod je naslednja.
Planiran je ribolov od petka do sobote. Hraniti je priporočljivo začet vsaj dva dni prej. Nap.: Torej v sredo zvečer 3-5 kg koruze, 0,5kg konoplje in 1-2 kg boilov. Nato v četrtek 2-3 kg koruze, 0,5 konoplje 1kg boilov. Nato pa je priporočljivo ob prihodu plasirati še nekaj boilov.


PVA materiali (za oboje opisano glej sliko spodaj)
Ti materiali v vodi razpadejo v nekaj sekundah. Odvisno od temperature vode.

PVA trak: na njega s pomočjo igle nanizamo nekaj boilov celih in razpolovljenih, kateri bolje odajajo vonjave.

PVA mrežica: Napolnimo jo lahko z briketi in zdrobljenimi boili. Naredimo manjše krogle ali klobasice in jih montiramo na pred vrvico oz. trnek na katerem je na las montirana boila (koruza ali tiger nuts). Klobasice ne naredimo daljše od 5 cm zaradi težav pri metu.Napisal: Gregor Taks
število komentarjev : 3
napisal: asmolnik, dne: 2008-03-05
kaj je z ptičjo hrano a jo kuham??????????????
napisal: zator, dne: 2008-07-09
nimam pojma
napisal: James, dne: 2011-08-16
Ptičjo hrano lahko samo preliješ z vrelo vodo in pustiš nekaj časa v vodi, potem pa vodo odliješ. Semena se bodo zaradi vroče vode odprla.

lp


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com