vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER;NOVO!!! ŠTEK ARMAGEDDON SX 13m PACK
MAVER;NOVO!!! ŠTEK ARMAGEDDON SX 13m PACK (719.991 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - barvilo fluor belo
barvilo fluor belo (7.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - PEZON&MICHEL hard mono 50m.
PEZON&MICHEL hard mono 50m. (5.7 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - NAJVEČJA
Zanimivosti >>
NAJVEČJA

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - HRANJENJE
Sola ribolova >>
HRANJENJE

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MORSKI GOS
Zanimivosti >>
MORSKI GOS

KAKO SE NAREDI GUMA V ŠTEK


napisal: mitja,  dne: 2005-07-20
Ribolov s štekom je najbolj precizen ribolov od vseh. Prilagajamo ga lahko tako za ribolov male kot velike ribe. Seveda imamo močnejše(krapovske) šteke, in bolj fine (lažje) za ribolov. Sama priprava za ribolov male ali velike ribe, pa je odvisna od debeline gume v šteku in kako je ta vanj narejena.
Poznamo več vrst gum za štek. Imamo -navadne različnih barv, katere se mnogo uporabljajo, nato so –silikonske, ki se bolj raztezajo od navadnih, so pa tudi bolj občutljive in imajo krajšo življensko dobo. Na tržišču pa se je pojavila tudi pred kratkim votla guma in se je pri nas in drugod komaj začela uveljavljati.
Katero izbrati je odvisno kje lovite. Za začetek vam priporočam navadno gumo debeline okrog 1mm, za manjše ribe 0.8mm. Gumo si lahko naredite v dva ali tri dele.

Kaj potrebujete za napeljavo gume v štek:
-guma
-žica
-karabin za gumo
-štoparČe imate nov štek ali špic na koncu obvezno pritrdite karabin(plastika na kocu šteka,ki se pritrdi z lepilom), saj se vam bo guma preribala in pretrgala na koncu.


Postopek:
najprej vzamite en konec gume in ga zvežite na štopar. Naredite dva vozla, lahko pa gumo tudi zvtinčite(kot je na sliki). Več gume boste dali skozi štopar boljše je za večjo ribo saj, če vam riba močno vleče, dela dvojna guma, na koncu.


Zdaj imate na enem koncu gume štopar (guma je lahko dolga tudi 7m) Drug konec pa je potrebno napeljati skozi štek. Če ste se odločili napeljati gumo skozi tri dele, boste začeli pri tretjem delu. Vzamite žico in jo pri tanjšem koncu tretjega dela potisnite skozenj.

Ko ste prišli skozi, zapnite gumo na drugem koncu in potegnite skozi. Nato gumo spet odpnite in spet pri tanjšem delu napeljite žico ter na drugi strani zataknite gumo, da imate gumo napeljano skozi vse tri dele. Še vedno pa je guma v celem! Zdaj potegnite pri špicu, za gumo, da se štopar zatakne v tretjem delu, na štopar si prej namotajte en ali dvakrat gumo. Nekaterim štoparom lahko tudi nastavljate širino, tako da se zataknejo na želenem mestu, tega na sliki pa lahko odrežete pri določeni debelini in nanj mamotate gumo katero, če si nastavite pretrdo malo odvijete, da je bolj mehka.
Ko je štopar zataknjen v tretjem delu, sestavite previdno prve tri dele. Zdaj vam manjka samo še karabin. Preostanek gume vam sedaj gleda pri špicu ven. Malo jo povlecite, da se ravno razporedi. Zdaj je pomembno, kje jo boste pretrgali in zvezali na karabin. Predlagam vam, da si jo naredite, kar se da na mehko. Še vedno jo lahko pozneje skrajšate.
Sam naredim tako, da primem za gumo kakih 10cm od špica, jo potegnem in spustim nazaj , da se napne po delih palice. Pretrgam jo okrog 20cm manj kot je je sedaj pri špicu. Torej jo spet napnem (potegnem iz šteka) in jo pretrgam tako da je dolžine gume v treh delih šteka za 20cm manj od karabina kot je dejanska dolžina. Na koncu z dvema navadnima vozloma pritrdim karabin.Seveda si nastavite trdoto gume po vašem načinu ribolova. Vsak lovi malo drugače in temu primerno je potrebno pripraviti opremo.

Za boljšo prožnost, in da vam bo guma šla lepše nazaj v štek lahko uporabite silikonski spraj.
število komentarjev : 2
napisal: dejan007, dne: 2006-07-19
Proda kteri rablen štek?? Največ 13.5m?? Naj mi mail pošlje(dfidersek@email.si)??????
napisal: grof-yorki, dne: 2014-08-11
če pride voda v štek...in je vroče...se gumica prilepi v šteku... ne lavfa not pa ven....tako kot bi morala...tudi sprej nič ne nuca...


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com