vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - star baits zig rig tube
star baits zig rig tube (21.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - STAR BAITS TAK PACK TORBA
STAR BAITS TAK PACK TORBA (59.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - CHAMPION FEED; SPEEDO (turbo)
CHAMPION FEED; SPEEDO (turbo) (2.65 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - EVROPSKO P
Zanimivosti >>
EVROPSKO P

RIBOLOV SMUČA


napisal: mitja,  dne: 2005-07-22
Smuč ima zelo dober vid. Najverjetneje najostrejšega od vseh sladkovodnih rib.
Najdemo ga v mnogih jezerih in rekah. So pa to ribo prinesli v naše kraje. Velja za eno požrešnejših roparic. Meso smuča je zelo cenjeno in to tudi upravičeno.

Smuča lovimo najpogosteje na grunt sistem. Priporočam vam, da si naredite malo bolj fin sistem, kot za ostale roparice. Smuč skoraj težko pregrize silk, kot npr. ščuka ali som (preriba).

Potrebujete (zraven kolesca, palice in glavnega silka) še:

- solzico (obvezno z vrtlivko)
- vrtlivko
- trnek No. 2 (lahko tudi kakšno št. večji ali malo manjši)
-votlo drsno palčko za svinec (na sliki rumene barve)
-predvrvica silk okrog 0.25mmNavez:
Zvežite trnek, nas silk okrog 0.25mm. Če imate mehkejšo palico(npr.do 50g) lahko tudi tanjšega. Predvrvica naj bo dolga kakih 40. cm . Na glavni silk napeljite votlo palčko,( če je nimate kar svinec, ampak naj bo svinec z vrtlivko). Zdaj glavni silk zvežete na vrtlivko in na njo prav tako trnek na drugi strani. Svinec pa sedaj pritrdite na karabin na rumeni palčki.

Vaba za trnek:
Ogromno se lovi samo na repek od ribe in vanj preprosto zapičite trnek. Mnogi pa lovijo tudi na celo ribo. Večinoma na zeleniko.
!!! Pred metom morate ribo zvezati, da vam ta ne pade iz trnka. Z vezanjem ne mislim vozla ampak čisto pri ribi na predvrvici naredite iz silka uho in jo zavrtite, jo dajte na ribo in zategnite (bom naslednjič dodal slike). Tako pri metu ne bo izpulilo trnka.

Vabo mečite previdno v vodo. Ko pade v vodo se ne sme zamotati.
Pri ribolovu smuča je najpomembneje, da ko ta zagrabi vabo, čuti čim manjši upor. Zato ko silk potopite, dajte palico v nastavek, spredaj na silk dajte stiropor in odprite kolesce. Ko smuč zagrabi pustite, da odvleče stiropor kakšni 15m in zategnite.

Želim vam lepe primerke in veliko užitkov.

Mitja


število komentarjev : 8
napisal: amater, dne: 2005-09-06
Hoj

kot vidite sem še novi na tej strani, ki pa jo je treba roko na srce, zelo pohvaliti!! Ex yu ma ogromno takih strani, mi pa nič kaj! se vidi da smo SLO fejst neodprti in je faušija nacionalni šport.... ok, zaj pa vrašanje: Je že kdo slišal kako se lovi smuča s pomočjo stiroporja??? (baje da mrtvo ribo nekak "našopaš" v trebuh, da v vodi pol kao plava) To sem 1x nekje slišal in me zdaj res zanima če je to bla samo ribiška natega, ali je kaj na tem! Seveda, kot že samo ime pove sem totalen AMATER!!!
napisal: Somar, dne: 2006-10-02
tega še nisem slišal, da bi dal ribi v trebuh stiropor!!!!!! moram poskusit... čeprav bol redko lovim smuča sam vseeno.:)
napisal: sto, dne: 2007-07-07
ja pa je to res veš!

lp SeBo
napisal: damjan83, dne: 2008-09-14
ALLO!!!
ta metoda se ponavadi uporablja, ko je na dnu mulj, trava ali kaj podobnega sranja, da ti nebi ribice pokril oz. da je ribica bolj "vidna".
POSTOPEK:
ribici prerežeš zadnjico proti glavi cca. 1cm, iz nje iztisneš drobovje in v njo porineš podolgovat košček stiropodja, da bo ribica plavala.

preizkušeno in deluje!!!
na ta sistem sem ujel že lepo število ščuk in smučev!!!
lp damjan
napisal: pocar, dne: 2008-09-26
ej super napisano,samo glede tisti 15m,da pustimo da odvlece se ne strinjam.ker pol ponavadi pozere kot mi recemo "stajerci"do riti in pol ce bi ga radi vrnili nazaj nima sanse da prezivi,ker je smuc tak sploh obcutljiv.No pa brez zamire!
napisal: vito2, dne: 2009-04-20
meni so rekli da ko smuč cukne da rabi tak dolgo da poje dokler en cigaret skadiš in potem lahko potegneš ven smuč itaq ne dala dobenega upora edino ščuke če bo prijela pa da bo peljala daleč pa tako zategnit ker potem res požere dol do rit!!!
Lp,Vito
napisal: vine, dne: 2009-08-08
jaz pa lovim smuča na tak način da ribo s pomočjo igle napeljem na silk.med repom in hrbtno plavutjo jo pičim in grem z iglo pod kožo,med hrbtno plavutjo in glavo potegnem ven.trnek mam pa vedno tam ko z iglo vsopim,se pravi bolj pri repu.začetki so bli malo težki.ko še nisem imel takega občutka kak daleč lahko grem z iglo v ribo sem jih ker nekaj tako poškodoval da niso mogle normalno plavat.lep pozdarv vsem!
napisal: Domica, dne: 2011-07-15
Lep Pozdrav Forum je že zastarel ampak vseeno bom napisal.
Bi lahko smuča dobil na trnek za krapa? tnx za odg.


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com