vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - OKUMA; LONGBOW LB80/LB65
OKUMA; LONGBOW LB80/LB65 (59.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - KASETA; LAS VEGAS
KASETA; LAS VEGAS (33.1415 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - -MAVER;MATCH THIS NEPREMOČLJIVE HLAČE NOVO!!!
-MAVER;MATCH THIS NEPREMOČLJIVE HLAČE NOVO!!! (69 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - TEKMA V RA
Zanimivosti >>
TEKMA V RA

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - KAKO ZLEPI
Sola ribolova >>
KAKO ZLEPI

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - REZULTATI
Zanimivosti >>
REZULTATI

NAMEN SVINGERJEV (označevalcev prijema) V TALNEM RIBOLOVU


napisal: admin,  dne: 2008-11-22
Dandanes vse bolj uporabljeni v ribolovu. Pa vendar jih marsikdo ne uporablja prav zato, zakaj so namenjeni. Marsikomu smo v trgovini razlagali in tudi na internetu njihov glavni namen. Glede na to, pa da se je pojavilo kar nekaj vprašanj in mnogo je tudi takšnih, ki se bojijo ali iz takšnih ali drugačnih razlogov ne želijo vprašati, bom skušal razložit namen svingerjev v tem prispevku.Pri talnem ribolovu večina ribičev že mnoga leta uporablja razne uteži, ki jih obesi na silk, da zazna prijem in marsikdo meni, da so svingerji le nekoliko boljša različica teh, kot je metla predhodnik sesalca, pa temu še zdaleč NI tako. Vsekakor lahko pri talnem ribolovu uporabljate svingerje tudi za to, da vidite prijem, vendar je to le pristranska funkcija le teh.

Način talnega ribolova se lahko bistveno razlikuje in prav to je izhodišče zakaj uporabljati svingerje. Včasih se je na talni ribolov lovilo z drsnim svincem ali t.i."fedro" (krmilnik z obtežilnikom), sedaj pa mnogo ribičev lovi na fiksni sistem, pri katerem je realizacija prijemov mnogo boljša. Fiksen sistem pomeni, da je svinec fiksiran ob vrtljivko oz. fiksen na silku. Torej, ko riba vsrka vabo in želi odplavati, jo svinec sam piči in ni potrebnega zategovanja.
več o fiksnem sistemu klikni:
[som.si]

Sedaj pa pride do problema. Vendar ne pri drsnem sistemu, kjer svinec ali fedra leži na mestu kamor ste vrgli vabo v vodo in tudi če riba plava proti vam, silk še vedno od palice vleče ravno ven zato je dovolj krogec ali utež ki jo potegne samo navzgor, da vidite prijem.
Pri fiksnem sistemu, pa če svinec ne zdrsne iz vrtlivke in riba plava proti vam, kompleten sistem z ribo gre proti obali in v tem primeru vam silk pred palico samo pade dol oz. ni več napet, kot mora biti. In posebno v temi vam piskači ne bodo zapiskali in sploh ne boste vedeli da imate ribo na trnku.
Zato so izrednega pomena svingerji. Ti morajo biti nameščeni vedno med kolescem palice in piskačem. Silk pa mora biti seveda napet, svingerji pa napeti čisto gor ob palici.Ob prijemu, ko riba vleče proti vam in silk na palici popusti pa svinger pade dol, ter silk potegne proti vam ob čemer zapiska piskač in veste da imate ribo na trnku oz. vsaj prijem.

desni svinger je padel dol in silk potegnil k sebi da je piskač zapiskal, kajti riba je ob prijemu zaplavala proti vam in tako zlahka zaznate prijem.

Montaža:
Svingerji vedno pritrdimo pod piskače oz. zvočne signalizatorje. Obrnjeni pa morajo biti od piskačev proti kolescu. Silk mora biti vedno napet. Torej od fiksiranega sninca v vodi do kolesca. Kolesce oz. zavoro na njem naravnajte na čisto majhno trdoto oz. toliko da bo silk še vedno napet in da vam riba ob prijemu ne bo potegnila palice v vodo. Nato svinger, ki je sedaj čisto spuščen zapnete za silk. Svinger mora sedaj viseti na silku in to čim višje, da ob prijemu lahko pade dol. Narobe je kot vidite tule na sliki svingerje imeti takole:

NAPAČNA UPORABA SVINGERJA,če lovite z fiksnim sistemom krapa.

kajti potem ne boste zaznali prijema če bo riba ob prijemu šla proti vam in bo silk padel dol, svinger pa je že sedaj čisto spodaj.


pravilno nameščene palice z svingerji.

Torej svingerji morajo vedno viseti čim višje na silku, da lahko ob morebitnem prijemu, ko riba gre proti vam padejo dol. Če vam pa riba vleče ven , pa bo v vsakem primeru piskač zapiskal , svinger pa bo nekoliko pomagal, da se bo silk nekoliko lepše vlegel na kolico piskača, vendar je to le pristranska funcija.

ZATEG IN RAZLIKE MED SVINGERJI

Pri zategu, svingerjev ni potrebno snemati, saj so ti narejeni tako, da sami ob potegu padejo dol. Večina svingerjev ima vijak, da lahko nastavimo trdoto da nam silk ne zdrsne sam ven in da nam gre ven samo pri sunkovitem zategu. Nekateri svingerji imajo tudi na različnih mestih uteži, da lahko nastavljamo s kakšno močjo pade svinger dol. To nam pride prav pri velikih razdaljah, kjer se nam naredi lok ali pri močnem vetru, da je silk bolj napet. Nekateri svingerji pa imajo vgrajeno tudi fedro, ta pa služi temu, če imamo palice postavljene skoraj navpično gor, potem nam svinger ne more pasti dol, vendar ga fedra ob prijemu (seveda spet če riba plava proti vam) potegne proti vodi oz. vodoravno od palice.

svinger z fedroGLAVNI IN STRANSKI NAMENI

To je bil seveda glavni namen svingerja in njegova uporaba. Seveda pa svinger kot sem prej opisal še vedno lahko uporabljate namesto raznih drugih uteži na silk in je on pri tem spuščen in ga ob zategu ni potrebno jemati dol, saj se sam odpne. Lahko pa ga uporabljate tudi samo zato, da vam silk lepše drsi po piskaču ob prijemu. Torej njegovi nameni so 1. glavni in še dva:
1. ZAZNA PRIJEM, KO RIBA PLAVA PROTI VAM (pade dol)
2. SPUŠČEN ZAZNA PRIJEM TAKO DA GA RIBA POTEGNE GOR (uporabljati samo pri drsnem sistemu za ribolov krapa)
3. DA VLEČE SILK PROTI TLOM ( da silk ob prijemu lepše drsi po krogli piskača)


lp
m
som.si
za vsa vprašanja pišite spodaj.

število komentarjev : 4
napisal: kita, dne: 2008-11-22
Zelo zanimiv prispevek. Pomoje bo marsikomu vključno z mano sedaj jasno zakaj uporabljati svinger.

Lp,Uroš
napisal: Ales123, dne: 2008-11-22
Zelo Dober prispevek! Seveda tudi zelo poučno.Bravo!
napisal: mohorc3, dne: 2008-11-22
poučen prispevek,lahko še več takih prispevkov.Hvala
napisal: gsaho005, dne: 2011-06-12
hvala, spet sem zvedel nekaj novega... začetnik pač :)


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE
:: TOMOS 4,5 motor za čoln


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com