vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - ROD HUTCHINSON;POP UP FLUORO SPICY KRILL 15MM.
ROD HUTCHINSON;POP UP FLUORO SPICY KRILL 15MM. (9.9 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -  GRELEC ZA V ŠOTOR NA SENZOR IN ELEKTRONSKI VŽIG
GRELEC ZA V ŠOTOR NA SENZOR IN ELEKTRONSKI VŽIG (39.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - star baits zig rig tube
star baits zig rig tube (21.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - RECEPT USP
Sola ribolova >>
RECEPT USP

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

ZBRKA IN ZMEDA PRI INTERPRETACIJI OZNAK NA PALICAH


napisal: admin,  dne: 2010-11-30
Z vašim dovoljenjem, bi tukaj in zdaj nadaljeval tematiko glede oznak na naših predragih ribiških palicah. Vsi smo že kdaj opazili mistične oznake na naših krepelcih. Po navadi smo takoj prepoznali dolžino, ki je označena bodisi s centimetri, bodisi z metri in celo s čevlji. Feet (ft) oz. po slovensko čevelj znaša 30.48 centimetrov. Zatorej če nekdo na palici opazi oznako 13ft, pomeni to da je palica dolga pribl. 396cm, ali »po naše« 3,9m.
Seveda ribiču ni vseeno ali ima v roki pero ali kol. Ker je občutek teže lahko izredno varljiv, najdemo na palicah tudi njihovo težo. Teža palica se nam mogoče zdi zanemarljiv podatek, vendar se bomo po ca. dveh urah neprekinjenega držanja palice v roki kaj hitro spomnili fraze »čim lažje tem lažje«. Še posebej velja to za tiste bolj aktivne zvrsti ribolova, kjer s palico neprenehoma motovilimo okoli sebe (muharjenje, blinkanje…).
Na palicah pa poleg dolžine in teže najdemo še marsikaj zanimivega. Npr. "gramažo", angleži bi temu rekli "casting weight" oz. »CW«, če na grobo prevedem - izmetno težo. S to oznako nam proizvajalec pove kako težke so lahko stvari, ki se nahajajo na koncu silka oz. vrvice, da se bo palica lepo odzivala in se ne bo zlomila. Torej če na palici najdemo oznako CW: 8-20g, pomeni to, da je primerna za metanje nekega določenega sistema, bodisi je to v navezi s plovcem, blinkerjem, wagglerjem, sistemom za krapa ipd., ki naj bi tehtal nekje med 8 in 20 grami. Seveda se lahko poigrate in to težo premaknete malo navzdol ali celo navzgor. Opazili boste, da se palica ob premajhni teži obnaša nekako togo, trdo - jaz temu pravim »leseno«. Obremenitev palice pri metu je premajhna, da bi palica »zadihala«. Če je teža nad priporočenim območjem, se lahko kaj hitro zgodi, da se bo palica zlomila. Še posebej, če bomo s težo pretiravali oz. metanje sistema nad priporočeno težo izvajali sunkovito in brez občutka.
Predvsem z razmahom t.i. kraparije, so se na trgovskih policah pojavile palice namenjene posebej za to zvrst ribolova. Na njih najdemo oznake "lb TC« ali samo »lb«. Ker sem nekoč, davno o tem že razpredal, naj samo na hitro povzamem bistvo teh oznak. Oznaka »lb« označuje funte. En funt je 453,6 grama. Groba formula s katero ugotovimo idealno izmetno težo, za neko določeno palico se glasi nekako takole. Številko na palici (npr. 2.5lb) pomnožite s 453,6. Tako dobimo nekje 1134g, to nato podelimo s 16 in dobimo nekje 71 gramov. Za boljši pregled prilagam spodnjo preglednico:

Oznaka na palici v lb idealna izmetna teža v g

1.75lb 49.6gr/50g
2 lb 56.7gr/60g
2.25lb 63.8gr/65g
2.5 lb 70,9gr/71g
2.75lb 77.96gr/80g
3 lb 85.65gr/86g
3.5 lb 99.22gr/100g

Tako smo določili idealno izmetno težo palice. Če tej idealni izmetni teži sedaj dodamo nekje 25%, se znajdemo pri maksimalni izmetni teži palice.
Pri vsej tej matematiki se moramo zavedati, da mehaničnih lastnosti nekega določenega surovca/blanka ni možno določiti s tako enostavno formulo. S t.i. testno krivuljo (T.C.) je proizvajalec namreč označil težo, pri kateri se palica zvije za 90˚ glede na ročaj. Torej nek relativno nedinamičen test, ki se močno razlikuje od samega procesa izmeta.
Naslednja oznaka, ki jo pogosto opazimo na palicah je sec. oz. seg. Gre za okrajšave besed »section« oz. »segment«. Ta podatek nam samo pove koliko delov ima palica. V eni od trgovin, mi je prodajalec hotel razložiti, da se s tem označuje hitrost palice (pač glede na to, da je sec. interpretiral kot sekunde, pri tem pa verjetno pozabil, da palica ne tekmuje v teku na 100m).
Ker smo se že obregnili ob hitrost palice, naj za konec poskušam razložit še t.i. pojem akcije. Akcije in gramaže (izmetne teže) ne gre enačiti. Ko govorimo o akciji palice poskušamo povedati kako se palica oz. surovec/blank obnaša, ko ga obremenimo. Torej ali dela samo vrh palice ali dela cela palica ali pa mogoče dela še kaj vmes. V grobem ločimo palice z vrhnjo akcijo, parabolično in semiparabolično. Glej sliko.

Napisal:
Boštjan Drozg
število komentarjev : 7
napisal: kormoran007, dne: 2010-12-02
zdravo.

Imam match palico na kateri so oznake

waggler MODEL No. MWM 13W LENGHT: 13 (3.96m)
Zanima me kakšno akcijo ima ta palica?

( gramaža za met)
napisal: kormoran007, dne: 2010-12-02
V katalogu je oznaka

2-6lbs v nemščini
napisal: peško, dne: 2010-12-04
Če uporabiš formulo, ki jo je razložil Boštjan:

5,6875gr.-17,0625gr.

LP
napisal: kormoran007, dne: 2010-12-04
Peško,hvala za informacijo.

Nisem pričakoval,tako močnega casting weighta od te palice.
napisal: AIR GHANADA, dne: 2010-12-08
Ola,

domnevam, da gre za palico kakšnega ang. proizvajalca. V prispevku sem pozabil omenit, da imajo angleži pogosto na palicah napisano, kakšne vrvice bo blank prenesel. Peško je super ocenil CW, proizvajalec pa s temi 2-6 lbs verjetno misli "can handle lines from 2 to 6 lbs". Torej silke z nosilnostjo do nekje 3kg. No "main" lahko daš močnejši samo "vorfach" pa naj bo nekje do ca. 3kg. Zna se zgodit, da pri kakšnem divjanju premočen silk palico enostavno preobremeni. Sicer za nekoga, ki imaj vsaj malo posluha za material precej neverjetno, a vendar dokaj mogoče.

LP

B.
napisal: KRIŽEVSKI RIBIČ, dne: 2011-01-02
se pravi :) če moja palica ima oznako 3 lb lahko vržem npr utež ali spod z prb 85 grami? hvala in lp !
napisal: novak.ribic, dne: 2011-04-26
Ne bi reku ker je 3lb približno 70g.
Pazi da se ti palica ne zlomi


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE
:: TOMOS 4,5 motor za čoln


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com