vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - STAR BAITS; ROD BAR 4 PALICE
STAR BAITS; ROD BAR 4 PALICE (14.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - KASETA; SILA
KASETA; SILA (14 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER THERMAL FLIS
MAVER THERMAL FLIS (39.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - SVETOVNO V
Zanimivosti >>
SVETOVNO V

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

SP PORTUGALSKA 2006 - tekmovanji in rezultati


napisal: Grega,  dne: 2006-09-30
Sobotno jutro in bujenje že nekaj minut pred 6.uro. Končno je napočil težko pričakovan trenutek - 1.dan tekmovanja na SP. Vodja Andrej se je odpravil na žreb štartnih številk, jaz pa po vabe za naše tekmovalce.Že ob 7.uri so se ob tekmovalni trasi zbirale ekipe, kjer so si na podlagi izžrebanih številk v posameznih sektorjih kovale taktiko. Pred samim odhodom na tekmovalna mesta, pa si je bilo potrebno pripravit še hrano in vabe.
Slovenska reprezentanca v "akciji".


Žreb nas tokrat ni nič kaj razveselil. Niti ena od petih številk ni bila dobra. Vsi naši so tako dobili številke v sredini sektorja, kar je velikokrat tudi najmanj dobra pozicija, čeprav to ni pravilo.

Pogled na traso in meglo, ki se je v jutranjih urah dvigala nad vodo.


Na vseh večjih tekmovanjih in SP, se kakšno uro pred tekmo pregleda hrana vsem tekmovalcem. Tako je bilo tudi tokrat. Dovoljena količina hrane in zemlje je bila 17 l in 3 l vab, od tega 1l fuja in verdevasa, ostalo so kostni črvi.
Preverjanje hrane pri favoritu Will Raisonu. Angleži so imeli približno 14 l zemlje in 3 l hrane ter 1 l fuja + verdevas.


Hrana in vabe pripravljene na pregled. Mi smo imeli podobno in sicer približno; 10 l temne zemlje, 3 l svetle zemlje in 3-4 l hrane ter malo manj kot 1 l fuja + verdevaz + kostni črvi (ki so bili nepotrebni).


Favoriti angleži so imeli globino nastavljeno tako, da je bilo še 5-10 cm predvrvice na tleh. Se pravi, pri merjenju globine so si z markerjem na top-setu označili do kod sega voda, nato pa so poglobili še za dolžino enega plovca. Top-seti Willa Raisona.


Ura 10.25 in znak za krmljenje. Na začetku je bilo potrebno v vodo nametati od 8-10 večjih kep na štek (zmešano: več zemlje in čisto malo hrane ali nič ter malo fuja) in s pole-cupom peljati 3-5 košaric (zmešano: manj zemlje in več fuja).Za robom, za ostriže se je vrgla mala kepica fuja.
Najprej je bilo potrebno natančno nakrmiti.


Nato pa še s pole-cupom zapeljati 3 ali 4 kepe na mesto lovljenja.


Večina tekmovalcem oz. skoraj vsi, so se na začetku odločili poloviti ostriže za robom. Tukaj smo bili najuspešnejši. V sektorju D npr, kjer je bil prvi dan Mitja, so v prih 20 minutah imeli vsi po 5-13 ostrižev, Raison samo 4 in naš Mitja okrog 15.


Podobno je bilo v sektorju E pri našemu Stojanu. Ko sem po 30 minutah tekme prispel do njega, je imel v mreži največ rib v svojem sektorju (približno 15 ostrižev). Podobno je bilo na drugi strani trase, kjer so se enako dobro borili še ostali naši: Miro, Ambro in Nejc. Torej smo bili v štartu oz prve pol ure, zagotovo med prve 3 ekipno. Nakar so se začeli boji...

Stojanov prvi cipelj po 40 min tekme. Napetost je naraščala...


Pogled na tekmovalno traso med tekmovanjem.


Na drugi strani trase (na sliki pri Mitjevi glavi desno) je lovil Miro, ki se je ravnokar boril s cipljem.


Tekma se je hitro bližala h koncu in napetost je še bolj naraščala. Naši tekmovalci so v štartu lovili izvrstno, ko pa so se po prvi uri začeli loviti ciplji, so nastopile težave. Ključna težava in vzrok slabemu rezultatu prvega dne so bili ciplji, ki so se našim tekmovalcem odpenjali. Vsakemu od njih je ušlo nekaj cipljev, prav tako so zategovali v prazno. Zakaj?? Na treningih smo lovili (tako kot tudi druge reprezentance) na precej male trnke št. 20-24. Na tekmi je bilo potrebno imeti veliko večji trnek in sicer št. 16 ali 18. Prav tako je bilo potrebno imeti debelejšo predvrvico - 0,12mm. Na trnek pa je bilo potrebno natakniti od 5 do 8 verdevasov. Tega prvi dan še nismo vedeli, smo se pa marsikaj naučili za drugi dan.


Ob 13.30 je pisk oznanil konec tekmovanja. Pričelo se je tehtanje rib po posameznih sektorjih. V sektorju E je prepričljivo vso svetovno konkurenco ugnal Srb Vesligaj Predrag, ki je ujel kar 7 cipljev.


Predrag je s težo 3950 gr premagal vse tekmovalce v svojem sektorju.


Tehtanje rib je budno spremljal tudi prvi mož Sensasa, bivši vrhunski tekmovalec, zdaj zastopnik za hrano Sensas - Jean Desque. Ob njem Srbski kolega, ki zapisuje rezultate.
REZULTATI 1.DAN

EKIPNO:
1. ANGLIJA 16t
2. MADŽARSKA 39t
3. SAN MARINO 48t
.................
30. SLOVENIJA 115t

POSAMEZNO:
Sektor A:
1. Ostlund Tom (Sweden) 1730gr
10. MATJAŠEC MIRO 860gr

Sektor B:
1. Lang Christian (Avstrija) 6640gr
31. LIPOVNIK JERNEJ 520gr

Sektor C:
1. Sorti Gianluigi (Italija) 5120gr
30. AMBROŽIČ JERNEJ 775gr

Sektor D:
1. Biordi Ivan (San Marino) 2550 gr
22. KMETEC MITJA 510gr

Sektor E:
1. Vesligaj Predrag (Srbija) 3980gr
2. ŽOLNIR STOJAN 750gr


2.TEKMOVALNI DAN
Po sobotni tekmi, ki nam nikakor ni uspela in ob kateri smo imeli še veliko smole, smo nekako skovali taktiko in si pripravili močnejše predvrvice in večje trnke. Žreb drugega dne je bil veliko bolj vspodbuden, dobili smo boljše številke kot prejšnji dan. Če bi vsak naš tekmovalec, dobil ven vsaj še enega ciplja (odpelo se jih je precej), bi bili gladko v samem vrhu...

Priprave in pregled hrane je potekal po že ustaljenem ritmu. Naši tekmovalci so bili veliko bolj sproščeni kot prvi dan, saj nismo mogli kaj izgubiti. Potrebno je bilo uloviti večje ribe, male so štele premalo. Zato smo šli na vse ali nič in to se je kasneje tudi obrestovalo.

Miro pripravljen na boj. Prvi dan je bil prav on naš najbolje uvrščeni, zasedel je dobro 10.mesto v sektorju.


Tekmovalci so imeli pri pripravah toliko časa, da je ostalo še nekaj časa za druženje. Skoraj soseda tako na tekmi kot doma, Miro in Gica (eden boljših srbskih ribičev).


Nejc prvi dan ni imel sreče, zato je drugi dan upal na boljše.


Mitja pri pripravi hrane.


Ob 10.30 priček tekmovanje, "bulanje s kepami" in vožnja s pole-cupi.


Mitjev sosed Italijan Gianluigi Sorti je v sektorju E, prvi ujel ciplja. Sorti je bil prejšnji dan prvi v sektorju C, tako da se je potegoval tudi za najvišja mesta med posamezniki. Seveda je za njim stala velika ekipa italijanskih strokovnjakov, ki so ga bodrili in mu poročali o stanju v sektorju.


Takoj za njim je lep cipelj prijel še Mitju. Boj je trajal kar nekaj časa, medtem pa se je bliskovito večal utrip obema. Riba je nato končno pristala v mreži.


Sorti in Mitja sta se tako še naprej bojevala. Sorti in njegov drugi cipelj.


Takoj za njim je bil spet na vrsti Mitja.


Ambro pri utrujanju s cipljem. Drugi dan je imel kar solidno št. številko. Sicer je bila to krajna številka, a vseeno ni bila najboljša.


V sektorju D je več kot odlično lovil Stojan. Od začetka tekme do sredine (po uri in pol) je bil na prvem ali drugem mestu, medtem ko so bili njegovi sosedje nekateri tudi brez rib. Na trnek št. 16 in šop verdevasom (vsaj 7 kom) je Stojan našel pravo taktiko za lov cipljev.


Seveda je ves čas pridno vozil s pole-cupom na mesto, kjer je lovil. Vse to, se mu je pošteno obrestovalo.
Stojan v akciji z cipljem, na drugi strani (na krajni številki) pa je lovil Ambro.


Za primer navajam tudi fotografijo srbskega ribiča Gice. Srbi so bili res vrhunsko pripravljeni, kar pa je najpomembnejše na takšnih tekmovanjih je to, da so imeli s seboj ljudi, ki so pomagali, poročali, svetovali in opazovali druge. Zraven 6 tekmovalcev so imeli Srbi še 10 spremljevalcev, v primerjavi z nami, ko sma bila zadaj samo 2 (jaz in Andrej). To je absolutno premalo za zadostno poročanje in svetovanje ter dober pregled nad sektorji.


Kmalu se je bližal tudi konec drugega dne tekmovanja in s tem je naraščala "panika" vodilnih tekmovalcev in ekip.
Če pričnemo v sektorju E pri Mitju.
Ujel je kar 4 ciplje. Mitja je imel tudi nekaj smole, saj je v zadnjih sekundah ujel še enaga ciplja, ki ga je kasneje za sekundo ali dve prepozno dvignil v podmetalko. Seveda ga je moral takoj izpustiti nazaj v vodo. Kar je bila voda na mlin sosedu Sortiju, ki je prav tako ujel samo 4 ciplje.
Mitja s 4 ciplji in težo 2005 gr. Zasedel je odlično 7.mesto v sektorju


Ciplji še od bliže


V sektorju D je zmagal Italijan Jacopo Falsini s težo 6445 gr. to je bila tudi največja teža drugega tekmovalnega dne.


Jacopo je ujel kar 2 krapa (mislim da je bil tudi edini na celi trasi). Največji krap je tehtal kar 3 kg, boj z njim pa je trajal kar nekaj časa.


Will Raison je po 2.mestu prvega dne, drugi dan lovil podobno. Uvrstil se je tik pred našim Stojanom, na 3.mesto. Tako kot tudi dan prej je Will večina rib ujel prav zadnje pol ure.


In še naš najboljši tekmovalec Stojan. V sektorju D je zasedel več kot odlično 4.mesto. Ujel je kar 8 cipljev in nekaj ostrižev v štartu.


Na drugi strani trase so se ostali trije naši borili veliko bolje kot dan prej.

V sektorju A, je Ambro nalovil 1240 gr. Poleg cipljev je ujel tudi bogo in zasedel dobro 11.mesto v sektorju


Tudi Nejc je malo izboljšal rezultat prvega dne, čeprav še vedno ni bil zadovoljen. Zasedel je 17.mesto v sektorju.


Miro je v sektorju B imel malo smole, uvrstil se je na 24.mesto.


REZULTATI 2.DAN

EKIPNO
1. ITALIJA 19t
2. SRBIJA 36t
3. ANGLIJA 45t
11. SLOVENIJA 63t

POSAMEZNO
SEKTOR A:
1. Varga Jozsef (Madžarska) 3050gr
11. AMBROŽIČ JERNEJ 1240gr

SEKTOR B:
1. Beck Marco (Nemčija) 5915gr
24. MATJAŠEC MIRO 1155gr

SEKTOR C:
1. Ashby Sean (Anglija) 2955gr
17. LIPOVNIK JERNEJ 965gr

SEKTOR D:
1. Falsini Jacopo (Italija) 6445gr
4. ŽOLNIR STOJAN 2965gr

SEKTOR E:
1. Dietrich Gunar (Avstrija) 3345gr
7. KMETEC MITJA 2005gr


Ekipni rezultat smo drugi dan bistveno popravili. Škoda je, da nismo ujeli ritma že prvi dan. Z malo več sreče iz prvega dne, bi lahko bil ekipni rezultat dokaj podoben rezultatu drugega dne.


SKUPNI REZULTATI (po 2. dneh skupaj):

EKIPNO:

1. ANGLIJA 61 t
2. ITALIJA 85 t
3. MADŽARSKA 101 t
4. SRBIJA 112 t
5. SAN MARINO 116 t
6. ŠVEDSKA 119,5 t
7. NIZOZEMSKA 125 t
8. BELGIJA 127 t
9. AVSTRIJA 134,5 t
10. RUSIJA 142,5 t
11. FRANCIJA 144 t
...................
21. SLOVENIJA 178 t
...................
25. PORTUGALSKA 195,5 t
26. FINSKA 199,5 t
27. HRVAŠKA 200,5 t
...................
32. LATVIJA 292 t

In še posamezno
1. Walter Tamas (Madžarska) 4 t (2,2)
2. Biordi Ivan (San Marino) 4 t (1,3)
3. Ashby Sean (Anglija) 4 t (3,1)
4. Raison William (Anglija) 5 t (2,3)
5. Cuomo Roberto (Švica) 6 t (2,4)
....................
43. Žolnir Stojan (Slovenija) 26 t (22,4)
57. Kmetec Mitja (Slovenija) 29 t (22,7)
80. Matjašec Miro (Slovenija) 34 t (10,24)
111. Ambrožič Jernej (Slovenija) 41 t (30,11)
128. Lipovnik Jernej (Slovenija) 48 t (31,17)

Po končani tekmi smo vsi premlevali zakaj nismo že prvi dan tako odlovili. Rezultat drugega dne, je bil več kot soliden. In če bi bili že prvi dan okrog 10.mesta, bi nas lahko v skupnem seštevku to poneslo med prvih 7 reprezentanc.
A žal je tako, po bitki je lahko biti general...


Sledila je še skupinska fotografija s Srbi, ki so 2.dan zasedli odlično 4.mesto ekipno. Zaslužni za ta rezultat so bili poleg tekmovalcev še vsi ostali člani odprave, vse skupaj jih je bilo čez 15.


Ekipno so bili Angleži nepremagljivi. Zelo so pa razočarali domači Portugalci. Sami niso morali verjeti katastrofi ki se jim je pripetila. Pri članicah denimo, so bile Portugalke nepremagljive, prvi dan so vse zmagale in skupaj dosegle minimalno št. kazenskih točk 5t!
Za kako visok rang gre se je videlo pri Angležih. Najslabše uvrščeni anglež prvega dne je zasedel 5.mesto in prav ta je naslednji dan ostal rezerva, namestil pa ga je Stotthorne.

Seveda je bil po končani tekmi potreben stisk roke prvo uvrščeni ekipi. Zame ena najboljših ribičev na svetu sploh, levo Will Raison in desno Alan Scotthorne.


Prvi trije uvrščeni posamezno (Ivan Biordi, Tamas Walter in Sean Ashby).


In še zmagovalni trenutek - dvig pokala. Novi svetovni prvak v lovu rib s plovcem je postal Walter Tamas iz Madžarske.


Ekipno so se na 3.mesto uvrstili Madžari.


Na drugo mesto Italijani.


Naslov ekipnega svetovnega prvaka pa je tudi to leto (kot že lani) ponovno odšel v Veliko Britanijo!


In še skupinska fotografija, največjih mojstrov sveta v ribolovu s plovcem.


Seveda ja po razglasitvi sledilo kopanje prvakov. Enemu od angležov se je ob prerivanju v vodi, celo strgala medalja. Ali jo je kasneje našel ne vemo;)Če na koncu prvenstva potegnemo črto lahko rečem, da je 21. mesto, tudi tak rezultat, ki se ga od naših lahko pričakuje. Zavedati se moramo, da smo glede same organiziranosti in finančne nemoči tukaj daleč za ostalimi, če ne čisto v ozadju. Za odpravo na tako dolgo in naporno pot je potrebno precej denarja, katerega nam je RZS tudi zagotovila. Ker pa je bilo tega denarja kljub vsemu premalo za vse, so si morali naši tekmovalci vabe za treninge in tekmi kupovati sami. Pri tem smo bili mogoče celo edina reprezentanca, ki ja za vabe na SP morala seči v svoj žep. Prav tako bi za boljši rezultat potrebovali večjo ekipo. Za večino tekmovalcev so tukaj stali trenerji ali svetovalci, v ozadju slišiš walkie talkie, brnenje telefonov, skratka organizirano vodenje maximalno. Drugi tekmovalni dan so naši naredili skoraj vsi svoj maximum, a kaj ko je za dober rezultat potrebno loviti 2 dni. Vse skupaj je ponovno ena preizkušnja več za v prihodnje. Veliko, veliko smo se naučili in tudi videli in vse skupaj bomo poiskusili to vnovčiti v prihodnje. Povrh vsega pa naj omenim še to, da smo morali loviti ciplje, s katerimi se na naših vodah ne srečujemo in zato nimamo s tovrstnim lovom toliko izkušenj.

Ob koncu še fotografija za SOM.SI z novim svetovnim prvakom Tamasem Walterjem.

EKIPA SOM.SI IN TAMAS

Ob koncu naj se zahvalim še vsem tistim, ki so na kakršenkoli način pripomogli, k odpravi slovenske reprezentance na tako dolgo pot. Vsi vemo, da je za tako prvenstvo potrebno ogromno denarja, zato so nam nekateri, ki imajo posluh za to, tudi pomagali. Posebna zahvala velja:
- Ribiški Zvezi Slovenije,
- proizvajalcu hrane Van Den Eynde,
- Podjetju Autocommerce iz Maribora, ki nam je posodilo kombi Vito,
- ZRD Maribor in Ljubljana
- RD Pesnica-Lenart
- Finančnemu centru oz. vodstvu SOM.SI
- vodji Andreju Baumanu, ki je že pred samo tekmo izvajal organizacijske zadeve,
- Mirotovem mesarju, ki je dal salame in sir:)
- in še mnogim drugim.....

V imenu celotne reprezentance še enkrat hvala vsem.

število komentarjev : 11
napisal: C_A_R_P, dne: 2006-10-01
še en odličen prispevek...
napisal: žorž, dne: 2006-10-01
lepo in odširno
napisal: amater, dne: 2006-10-01
Čestitke vsem! Drugo leto pa z malo več izkušnjami in malo sreče na res visoko uvrstitev!!!
napisal: miha, dne: 2007-04-28
Zdravo!
Jaz bi vas lepo proso če bi mi povedali kje se dajo dobitt take navadne sensaseve ali pa van den eyndeyeve verdee te navadne z ročajem 25l ali kolko so pačč neven glih točno,ker bi jih do četrtka rabo vsaj 3 vedree res prosim vas pomagajte mi.
Hvala!
lp.Miha
napisal: krapar_urban, dne: 2008-04-29
ehhhhhh heheheeheheheheh
napisal: prima, dne: 2008-07-21
na som.si trgovine
napisal: urko96, dne: 2008-07-27
zelo lep članek
napisal: anzy ribic, dne: 2009-06-09
LEPO LEPO
napisal: fratar, dne: 2010-02-22
malo sem pozen a vseeno.

v čem je bila fora,da ko si lovil na štek ste najprej kepe nametali nato pa jih še zvozili iz šalčko
napisal: ninas11, dne: 2010-09-21
končno en zanimiv dogodek.
napisal: ninas11, dne: 2010-09-21
dej nehi anzy ribica


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukaj

prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: Fox VRS2 sleeping bag
:: Nash Chair Indulgence SUB-LOW
:: ŠTEK MIVARDI 9000
:: Stol RIVE ST D36 AQUA
:: tekmovalec


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com