vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - OKO-ORIGINAL-POSODA ZA FILTRIRANJE VODE 0,65l
OKO-ORIGINAL-POSODA ZA FILTRIRANJE VODE 0,65l (32.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER;NOVO!!! ŠTEK ARMAGEDDON SX 13m PACK
MAVER;NOVO!!! ŠTEK ARMAGEDDON SX 13m PACK (719.991 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - STAR BAITS;AROMA No.2 50ml
STAR BAITS;AROMA No.2 50ml (12.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - ZRD MARIBO
Zanimivosti >>
ZRD MARIBO

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - VAŠI PRIS
Zanimivosti >>
VAŠI PRIS

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - RIBOLOV S
Sola ribolova >>
RIBOLOV S

SVETOVNO KLUBSKO PRVENSTVO V RIBOLOVU S PLOVCEM SRBIJA-GOLUBAC


napisal: admin,  dne: 2011-06-14
Ekipa Pesnica-Sensas je po lanskem naslovu prvaka Slovenije, zastopala barve naše države v Srbiji, točneje v Golobcu na najširšem delu reke Donave. Ekipo smo sestavljali tekmovalci: Aleš Kancler, Grega Štumberger, Jernej Lipovnik, Andrej Bauman , Mitja Kmetec ter trener Alojz Fajdiga ter vodja Marjan Kancler.

Domačini so tekmovanje lepo organizirali od začetka do konca. Trasa je bila dobro pripravljena, narejeni so bili podesti podobno kot pri nas. Voda je rahlo spominjala na morje, še bolj pa ribe, ki so bile povsem podobne morskim mačkam.

OPIS TRASE
Trasa je bila razdeljena na dva dela. Sektor A in B sta bila cca. 500m oddaljena od ostalih treh. Voda v sektorju A in B je mnogo bolj tekla kot v zgornjih treh. Recimo za 6-8g plovec. Kljub temu da smo lovili z večjimi (o tem kasneje). Med tem ko je voda v C, D, in E sektorju skoraj stala. Sicer je trasa malo vjugala in v določenih delih je teklo bolj, drugje malo manj. Prav tako se je hitrost reke rahlo spreminjala.

Trasa oz. nasip je bil iz kamenja in seveda tudi velik del dna. Posebej v spodnjih dveh sektorjih je bilo dno iz ogromno kamenja, še daleč v vodo.
Globina vode se je rahlo ali strmo spuščala in je bila od 1,5m do 5m.


OPIS RIB
Že pred odhodom smo vedeli, da se lovijo nam nepoznane ribe, ki jih večina imenuje »pesch« oz. mi smo jim rekli kar pesači. Riba je bila najbolj podobna morskim mačkam. Ta se najraje skriva med kamenjem. Vedeli smo, da je nekaj zelenike in upali, da bodo po ogromni reki skozi teden priplavale velike ribe, ki naj bi bile sedaj 100 in več metrov od obale?!

Naj povem da so peschi, ki so se lovili tehtali med 2-20g s tem, da je v zgornjih treh sektorjih 20g riba bila kapitalec.


NAVEZE
Glede na to, da se je na tekmovanju in seveda tudi na treningih lovilo 99% samo tega pesača (ribe) med kamenjem, smo se na to ribo, ki je ni pri nas, skušali čim bolje pripraviti.
Tako je zgledala povprečna naveza:
Prevrvica 10cm na kateri je bil še en svinec 0,2g. Nad predvrvico vsi svinci skupaj in nato plovec.
V sektorju A in B se je lovilo z 10-20g plovci. Med tem ko v zgornjih treh od 3-6g.
Trnki, ki so se uporabljali za te manjše ribe so bili velikosti med No. 10 in No.16.
Naj povem, da je bilo večina stvari skreganih z logiko, in če si samo predstavljate, da vržeš v vodo 20g svinec in od tega je samo 10cm oddaljen trnek in da ta riba prime takoj in jo nato na trnek številka 10 izvlečeš, torej cca. 10g ribo. Potem mora večina pozabiti skoraj vse kar je logičnega v ribolovu.
Še enkrat naveza:
Trnek No.10-16
Predvrvica 0,14mm, na predvrvici 5cm od trnka svinec 0,2g
Na predvrvico oz. 10cm od trnka vsi svinci skupaj.
Glavna vrvica 0,16mm-0,20mm
Plovec 4g-20g lizika

KRMLJENJE IN VABA ZA TRNEK
Hrana tukaj ni igrala pomembne vloge. Hranilo se je samo zemljo. V zemljo pa smo dodali zelo malo fuja, glist in mrtvih kostnih črvov. Krmilo se je izključno s pole cup-om oz. šalčko. Krmili smo na robu kamenja, kar je bilo na 6 delov šteka in na polni štek. Krmilo se je izredno malo. Na začetku na eno krmišče v sektorju C, D in E po 4 kepice in v spodnjih dvek sektorjih malenkost več. Dokrmili smo cca. po 1 uri in to samo kakšno majhno kepico.
Zakaj se je tako krmilo?

To so nam objasnili domačini. Ta riba se skriva pod kamenjem in je teritorialna riba oz. je vedno nekje na enem mestu. Torej jo je nemogoče privabiti od drugod. Pod kamenjem se naj bi skrivala pred plenilci. Torej te, ki jih imaš na mestu jih moreš polovit. Hraniš pa samo toliko, da ta riba postane aktivna, in skače iz kamenja, ter pobira hrano in jo morda premakneš za tisti 1-2m.
Aleš je poizkusil na treningu loviti, tudi brez krmljenja in je bil prav tako uspešen, le po kašnih dveh urah bi bilo potrebno malo dokrmiti, da poloviš še tiste majhne pesche.

Na trnek smo dajali od 5 belih kostnih črvov, do glist in če res ni bilo več prijema še verdevas.

RIBOLOV
Sam ribolov je bil dokaj zanimiv. S temi navezi, si moral vabo čim prej spraviti, k dnom, da je riba lahko prijela. Torej vaba je morala biti čisto na tleh, zato tudi tako kratke predvrvice in če se je lovilo od 100-400rib potem je moralo to biti zelo hitro. Sam nisem mogel doumeti, da 10g ribi vržeš 20g svinec dobesedno na glavo in ona zagrabi takoj in to na tako velik trnek.
Zato smo tudi lovili z še večjimi plovci, da smo vabo hitro spravili, k dnom in, riba je tudi prej prijela, če je slišala zvok svinca, ko je udaril ob kamen na dnu.

Najpomembnejše je bilo ujeti čim večje ribe, za katere si potreboval veliko vabo. Tako se je v sektorju A in B lovilo na začetku na 5 kostnih črvov, v zgornjih sektorjih pa predvsem z glistami in kostnimi črvi. Le na koncu smo dodajali verdevas.Domačini so imeli še posebne zelo žilave gliste, katerih smo tudi mi nekaj dobili za tekmo, na te si lahko ujel veliko več rib kar je močno vplivalo na rezultat.
Pomembno na tekmovanju je bilo, da si na mestu polovil vse velike ribe in nato postopoma lovil nekoliko bolj fino in pobral tudi majhne pesche oz. skoraj vso ribo na mestu.

Teže si lahko pogledate na rezultatih.

ZAKLJUČEK

Kljub izredno nenavadni vrsti rib in popolnoma skreganemu načinu ribolova, je trasa dokaj solidna, ujelo se je veliko rib, vsekakor pa so majhno vlogo odigrala mesta, oz. kdo je imel več večje ribe na mestu. Še vedno pa je to trebalo polivtit in to kar hitro.
Od domačinov je zelo malo takšnih, ki imajo radi to traso. Posebej, ker so roke po ribolovu res poškodovane, od odpenjanja teh rib.
Za našo ekipo naj povem, da je 12.m od 25 ekip spet en soliden rezultat, ki kaže na trenutno formo ekipe. Za sebe pa lahko rečem, da bi oba dni lahko naredil nekoliko več.Link do končnih rezultatov;
[www.fips-ed.com]

Lp

Mitja Kmetec
število komentarjev : 4
napisal: atasom, dne: 2011-06-14
Bravo, naši!
Še ena zanimiva izkušnja - tokrat kar se ribolova tične očitno res nekaj posebnega. Če pogledaš končen razpored ekip, kar precej odstopa od običajnega.
napisal: KRIŽEVSKI RIBIČ, dne: 2011-06-14
zanimiva trasa no.. a druge ribe kot te majhne sploh ni bilo? Krapa, ploščiča tam ni, ali zelo slabo prijemlje? Pa še čestitke našim za zelo soliden rezultat! :D

Lp Niko
napisal: MMaxi, dne: 2011-06-15
Hahaha, vi ste tudi eni pesači....to so kaplji :)
napisal: admin, dne: 2011-06-27
Seveda kaplji, lepo počasi kapljajo v mrežo :)


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukaj

prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: Shimano Power Aero 6000
:: 2x Shimano Power Aero 14000 XSB
:: 2x Shimano Power Aero 14000 XSB
:: Shimano Ultegra XT
:: P:Šotor


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com