vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER TRENERKA
MAVER TRENERKA (34.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - GIANTS FISHING SIGNALIZATORJI RX2 3+1
GIANTS FISHING SIGNALIZATORJI RX2 3+1 (84.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - GUNKI BOX BAG
GUNKI BOX BAG (36.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - SLASTNE RI
Zanimivosti >>
SLASTNE RI

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

REVOLUCIONARNI PLOVCI CRALUSSO


napisal: Grega,  dne: 2005-09-09
Plovci oz. lizike Cralusso so nov izum madžarskih strokovnjakov na področju ribištva. Razvite so bile predvsem z namenom da bi na tekočih vodah nudile specifičen cilj in lahkotnost gibanja v vodi. Skozi leta raziskovanja in opazovanj rečnega plavanja in ob postavljanju vprašanj ali se je moč izogniti tem težavam, so razvili nove plovce oz. lizike.
Tako so naredili 4 oblike teh plovcev: Torpedo, Surf, Bubble in Bolo.


Prvič so plovce Cralusso, predvsem Cralusso Torpedo javno preizkusili na SP 2003 na Slovaškem v Madunicah. Vsi so se čudili, s kakšnimi »čudnimi« plovci lovijo vsi Madžari in še samo nekaj posameznikov. In rezultat? Madžarska reprezentanca je osvojila naslov ekipnih svetovnih prvakov, Alan Scotthorne pa naslov svetovnega prvaka posamezno!


Po doseženem rezultatu so odzivi ostalih tekmovalcev postali neverjetni. Zanimanja in interesi po teh plovcih so prihajali iz celega sveta.

Dodatna prednost teh plovcev pa so tudi lahko zamenljive različne antene, ki so dodane ob nakupu plovca.


Cralusso TORPEDO

Največja prednost lizike Cralusso Torpedo, je predvsem zadrževanje plovca na enem mestu, saj njegova oblika (ob pravilni in zadostni obtežitvi, seveda) omogoča veliko manjši upor v vodi omogoča pa tudi »zlitje« (pokrivanje) z valovi.

Torpedo z vsemi dodatnimi antenami (3 ploščate različni barv, 2 tanki anteni, še ena z nastavkom za lučko in ena tuning antena)


Inovativna zasnova plovca Torpedo omogoča, da plovca v tekoči vodi ne »dviguje gor«. Kljub toku in turbulencam ostane miren, pa tudi v vetrovnih pogojih je lepo voden. Pritisk od tekoče vode tišči telo plovca dol, kar skrbi za stabilnost in še večjo občutljivost. Omogoča pa tudi, da lahko lovimo v isti liniji toka.
Dodana antena "tuning" meri 13 cm in ima še dodatno dobro lastnost. Pri tej anteni plovec še dodatno obtežimo (iz vode gleda samo en del antene), na plovec pa skozi anteno dodamo še dodatni košček posebne trde folije, ki je tudi dodan. Pri tem sistemu voda še bolj pritiska na potopljen plovec, ta zato v vodi lepše "glisira" in prej zaznamo prijem (zaradi preobteženosti je bolj občutljiv).

Primerjava plovcev na tekoči vodi (navadna lizika, Torpedo in Torpedo tuning).


Ta vrsta plovcov je izdelana v velikostih od 2 do 40gr.
Ta oblika se najbolje obnese za popolno zadrževanje plovca na enem mestu.


Cralusso SURF

Cralusso Torpedo je sledil Cralusso Surf. Ta se enako uporablja predvsem za štek, lahko pa ga uporabite tudi na palici z rolo. Plovec je bolj namenjen spuščanju plovca s tokom kot pa zadrževanju.

Cralusso Surf prav tako dobite v paketu z dodatnimi antenami in ostalimi sestavnimi deli


Njegova oblika prav tako omogoča rahlo zadrževanje plovca v toku pri lovljenju na daljše razdalje. Dobi se ga v osmih različnih gramažah, od 3 do 20gr.


Cralusso BUBBLE


Cralusso Bubble se prav tako lahko uporablja pri obeh že prej omenjenih načinih ribolova. To je nekako združljiv plovec in ima lastnosti navadne bučke in lizike obenem.

Narejen je v gramažah od 1 do 20gr.


Cralusso BOLO


Cralusso Bolo je plovec narejen specialno za bolognese palico.


Njegova hidro-dinamična oblika telesa omogoča zadrževanje plovca, brez da bi se plovec približal obali. Kar pomeni da lahko, tudi na bolognese zadržujemo s polovično hitrostjo toka vode, pri čemer bo plovec še vedno ostal v isti liniji. V zmernem toku ga lahko na tak način celo popolnoma zadržimo.

Izdelani so v gramažah od 3 do 20gr.


Cralusso plovci, so tako po izboru nekaterih angleških revij kot ribiških strokovnjakov (med drugimi sta to priznala tudi večkratna svetovna prvaka Bob Nud in Alan Scotthorne), postali uvrščeni med najboljših 10 plovcev na svetu.

Komentar, povzet iz angleške ribiške revije Angling Times:
“This is the best flat float I have ever used... I won my fourth World Champs in Slovakia using these floats...The beauty of Cralusso floats is that they are dead easy to change over if conditions change” Alan Scotthorne, four times World Individual Champion, Angling Times, 10 May 2005


“A great float...one of the most stable flat floats on the market...it will add a new dimension to your polefishing.” Bob Nudd, Angling Times, 31 May 2005


Še en dokaz več, da so ti plovci za tekočo vodo res pravi izum, so letos ponovno dokazali tudi na evropskem prvenstvu na Slovaškem, kjer so jih uporabljali skorajda že vsi tekmovalci.


Eden največjih mojstrov ribolova z lizikami, francoz Diego Da Silva


In še trenutno najboljši ribič na svetu, aktualni evropski prvak in tretjeuvrščeni na SP, anglež Will Raison. Največ je lovil prav z lizikami Cralusso, predvsem S Torpedom. Njegov ulov letos (Slovaška, Madunice 2005).


Upam, da boste tudi vi kdaj v prihodnosti preizkusili te lizike na samem ribolovu. Mi smo jih že, in moram rečt, da se res odlično obnesejo!Grega Štumberger

število komentarjev : 20
napisal: ICI, dne: 2005-09-09
Wow, tole pa izgleda zanimivo...kje se pa kupijo in cena?
napisal: Grega, dne: 2005-09-10
Pri nas jih zaenkrat še nimajo na policah. Problem je verjetno tudi v tem, ker nimamo toliko tekočih (tekmovalnih) vod, kjer bi se ti plovci uporabljali, zato bi se težje prodajali. Pa tut poceni niso. Da se jih pa kupit kje prek interneta. Cene za komad (vključno z različnimi antenami) pa so od 5 EUR naprej.
napisal: ICI, dne: 2005-09-10
Tam kjer mi2 z mojo malo lovima na Krki se mi zdi ravno podoben plac kaki tekmovalni trasi, le da je mesta samo za 2 ribiča, vendar na plovček in kake modne riba lepo dela(včeraj 10 zelenk, čist tko bolj za hec kot res)! Tak da bi mi prišli kar prav kaki taki plovčki(pa ravno včeraj sem jih kupil en kup-navadnih)...
napisal: T.Walter, dne: 2005-09-14
jaz sem pustil eno 25g liziko Cralluso v Dravi pod železniškim mostom; srečnega najditelja obvešča, da jo lahko obdrži.
napisal: T.Walter, dne: 2005-09-14
jaz sem pustil eno 25g liziko Cralluso v Dravi pod železniškim mostom; srečnega najditelja obveščam, da jo lahko obdrži.
napisal: Grega, dne: 2005-09-15
...mogoče pa najde še mojo!:)
napisal: bozic, dne: 2005-09-27
Moram povedat, da se taki plovci sedaj že najdejo na policah slovenskih ribiških trgovin!
V Murski Soboti jih imajo v trgovini ZADRAVEC in stanejo 1800 SIT! Samo toliko za informacijo!
napisal: mitja, dne: 2005-09-27
uf, lepa cena!
napisal: MARK, dne: 2005-10-06
Zanima me če se dobijo samo pri Zadravcu ali še kje
napisal: mitja, dne: 2005-10-13
Ja mislim da jih ima tudi že Dimitrovski
napisal: boron, dne: 2006-01-17
A se jih dobi že tudi kje v Mariboru ?
napisal: taktus, dne: 2006-01-27
V Murski Soboti jih imajo pri Lovcu in pri Zadravcu.
napisal: taktus, dne: 2006-01-27
Pri Lovcu stanejo 1400 SIT (se mi zdi).
napisal: danijel, dne: 2006-03-16
najcenejši so na madžarskem izpod 1000 forintov
napisal: mitja, dne: 2006-03-16
Ima jih tudi Željko
napisal: kristjan007, dne: 2006-07-21
u to pa je štopl morm si ga neki nabavit
napisal: krap usnjar, dne: 2008-05-04
dobite pa jih tudi v ribiški trgovini som v lenartu
napisal: Merlin, dne: 2008-09-03
Dobil sem jih v Ljubljani. Testiral Bolo in Torpedo Tuning na Savi pri Radečash.
Bolo je fenomenalna stvar (nabavil in testrial 8g in 10g). Zadeva deluje tako kot je opisano, z rahlo dopolnitvijo: ko se naredi "šlinga" plovec nese naravnost s tokom, ko pa se le ta poravna, plovec počasi potuje proti sredini reke. Drži tudi dejstvo, da plovec potuje bistveno počasneje kot tok.
Za Torpedo vam še sporočim.
napisal: pkuharic, dne: 2008-11-02
Kje pa se jih dobi v LJ in kakšna je cena
napisal: luka ribič, dne: 2008-12-09
na to sm pa že lovu u radečeh ful uredu štopli nimam kej rečt kerga zanima nej kupi ful sm zadovoln


za pošiljanje komentarjev je potrebno biti prijavljen
prijavite se lahko tukajprijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com