vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - CHAMPION FEED; PVA TIGERNUS 5l KUHAN
CHAMPION FEED; PVA TIGERNUS 5l KUHAN (20 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - TIMAR;  HALLIBUT PELETI 20mm-10kg
TIMAR; HALLIBUT PELETI 20mm-10kg (34.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER;NOVO!!! ŠTEK ARMAGEDDON SX 13m PACK
MAVER;NOVO!!! ŠTEK ARMAGEDDON SX 13m PACK (719.991 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - PRIPRAVA
Sola ribolova >>
PRIPRAVA

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - REVOLUCION
Zanimivosti >>
REVOLUCION

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - ALPE JADRA
Zanimivosti >>
ALPE JADRA

napisal:

JANEZ PIŠKUR

naslov:

MOJ PRVI RIBOLOV KRAPA

Letos, pred začetkom prvomajskih počitnic sem nek večer opazil brata Domna, kako dirja sem ter tja po hiši in skupaj nosi različna semena, moko in majhne stekleničke. Moke in semena je tehtal in jih vsipal v veliko skledo. Vse skupaj se mi je zdelo malo čudno, saj brat ponavadi ne kuha.


Vprašal sem ga, kaj počne? »Pripravljam vabo za ribolov«, je odgovoril. V večji posodi je stepel jajca in jim z injekcijo dodal nekaj iz stekleničke. ko je jajca še malo premešal z mikserjem, se je po kleti začel širiti smrad. Rekel sem mu, da je mogoče tista stvar v steklenički pokvarjena, pa je samo odvrnil, da ni, ter da krapu lepše diši, kot pa nam. Ob vsem smradu nisem bil čisto prepričan, da je to res, vendar sem se hotel prepričati na lastne oči. Že takrat sem mu omenil, da bi rad šel z njim in ga opazoval pri ribolovu. Odvrnil mi je, da lahko, a naj raje še vprašam mami. Naslednji dan sem počakal, da je bila dobre volje in jo vprašal, če grem lahko z bratom na ribolov. Odvrnila je, da lahko, ampak samo če se bom prej tudi učil. Naslednje tri popoldneve sem preživel za knjigami, brat pa je v kleti sušil smrdljive kroglice, za katere mi je rekel, da se jim reče bojliji. Naslednji večer smo z bratoma začeli hoditi na ribnik krmit ribe. Ko smo se vračali domov, je bil že mrak. Ko smo se peljali domov, smo pred gozdom ob cesti videli divjega zajca, v gozdu so cesto prečkale srne, malo pred domom pa je čez cesto planil jazbec. K sreči jo je dobro odnesel, saj je brat pravočasno zaviral. Naslednje večere smo tudi videli nekaj živali, vendar nikoli toliko, kot prvič. Popoldneve pa sem še vedno preživljal za knjigami. Končno je prišel večer pred ribolovom. Domen mi je rekel, da naj grem zelo zgodaj spat. Za spremembo sem ga ubogal, on pa je še rogovilil po hiši in pripravljal pribor. Zjutraj, ko me je zbudil, je bila še noč. Najprej sva vse stvari znosila v avto, zaklenila vhodna vrata in se odpeljala. Ko sem se ozrl po zadnjih sedežih sem opazil, da ima dve palici. Rekel mi je, da bom tudi jaz lovil. Tega sem bil zelo vesel.
K ribniku sva prispela prva, tam ni bilo še nikogar. Ravno takrat se je začelo svitati. Z ribnika so se vzdigovale meglice, slišati je bilo oglašanje raznih ptic. V oddaljenem vogalu ribnika so glasno zagagale race, nato pa vzletele in zaokrožile nad nama. Prizor je bil čudovit. Opremo sva odnesla na mesto, s katerega sva hranila ribe. Nekaj je zapisal v malo knjižico, nato pa je hitro vrgel vabo v vodo in malo nakrmil. Sam pa nisem bil prepričan, da bom lahko vrgel tako daleč. Domen je odvrnil, da mi ne bo treba, saj bom lovil na plovec, na trnek pa bom dal koruzo. Nisem bil čisto prepričan, če brat ve kaj dela, hotel sem loviti kot on in metati daleč. On pa je samo vrgel pest koruze čisto blizu brega, k nekemu grmu, ki je visel v vodo. Vprašal sem ga, zakaj ne morem loviti kot on, pa mi je samo rekel, da bo za moj prvi ribolov tako boljše. Nisem bil ravno navdušen, imel pa sem tudi malo težav pri metanju. Nekajkrat sem s palico malo klatil po vejah, potem pa mi je domen pokazal, kako in kaj. Čakala sva kar nekaj časa, ampak nobena riba ni prijela. Postalo mi je malo dolgčas in brat je to opazil. Rekel je, da naj vabo potegnem iz vode. Ubogal sem ga, on pa mi je na trnek nataknil koruzo, ki jo je imel namočeno v plastični posodici. Koruza je grozno smrdela, prav tako kot kroglice. Vprašal sem ga, če res misli, da bo sedaj kaj boljše, odvrnil je, da mogoče. Vabo sem vrgel nazaj v vodo, brat pa mi je dal še pest koruze in še nekaj drobno razdrobljenih kroglic, da sem nakrmil. Nekaj časa sva se pogovarjala nato pa sem s kotičkom očesa opazil, da se je plovček malo premaknil. Plovček je še malo poskočil, nato pa izginil. Vrvica se je napela, jaz pa sem palico že držal v roki in naslednji trenutek tudi zategnil, prav tako, kot mi je malo prej razlagal brat. Riba je močno vlekla, palica pa se je tako ukrivila, da sem bil kar presenečen da ni počila. Riba ni popuščala in je kar silila proti grmovju. Kar lasje so mi šli pokonci. Riba se je le obrnila in kmalu sem jo spravil bližje bregu, tu pa jo je brat zajel z mrežo. Bil je lep krap, brat je rekel, da je težak približno kilogram in pol. Naročil mi je, naj si zmočim roke. Krapa je previdno položil na mokro travo in mu odstranil trnek. Naročil mi je, da, če sem si že zmočil roke, naj krapa primem, da se ne bo slučajno začel premetavati po tleh. Sam je vzel fotoaparat in hitro naredil nekaj fotografij, potem pa sva krapa spustila nazaj v ribnik. Bil sem ves iz sebe, moja prva tako velika riba, do sedaj sem samo lovil šparčke na morju! Brat mi je čestital. Lovila sva še kakšno uro, potem pa je začelo deževati in odšla sva domov.


Ta dan je bil zame nekaj posebnega. Domen je rekel, da imam veliko srečo, da sem že na prvem ribolovu ujel takšnega krapa. Sam namreč ta dan ni nič ujel, vendar je bil tudi on vesel. Tako ali tako vedno pravi, da gre ribe lovit in ne ujet. Sam pa sem sklenil, da sem bom jeseni tudi jaz včlanil v ribiško družino. Brat mi je rekel, da mi bo za zdaj že posodil svojo ščukarsko palico in kolesce, vendar sam že varčujem za takšno palico, kot jo ima on.Janez

prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com