vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - ROD HUTCHINSON;POP UP FLUORO SPICY KRILL 15MM.
ROD HUTCHINSON;POP UP FLUORO SPICY KRILL 15MM. (9.9 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MIVARDI ŠOTOR NEY DYNASTY XL (NA ZALOGI )
MIVARDI ŠOTOR NEY DYNASTY XL (NA ZALOGI ) (389 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER TRENERKA
MAVER TRENERKA (34.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - SOM.SI TRE
Zanimivosti >>
SOM.SI TRE

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

napisal:

ALENKA

naslov:

NAŠA MALA RIBIČA

Že sama misel na poletne dni, ki jih preživimo večinoma za vodo in ob tem lovimo ribe mi daje sproščujoč občutek. Po vsem napornem tempu, ki nas sledi dan danes je bilo treba najti nekaj, kjer daš možgane na off in se sprostiš. Mi smo to dejavnost našli prav v ribolovu, že prej, ko še ni bilo otrok. Tudi po tem, ko se mi je rodil sin ni bilo kaj drugače. Res je da sem takrat ribolov malce zanemarila, ker vse skupaj pač ne gre. Zdaj je sinko že večji in tudi njega je začela zanimati ta stvar, ki ji rečemo palica.


Kar naprej so bila vprašanja zakaj je to, zakaj ono zakaj ta hrana in še in še. Ni mi preostalo drugega kot, da ga poučim o teh stvareh in povem vam, da glede na svojo takratno starost je kar dobro razumel kako se tej stvari streže seveda pa brez pomoči očka tudi nebi šlo, saj je sam ribič. Mirne duše lahko rečem to, da je ribolov ena imed najlepših stvari, ki sem jih kot mama lahko prenesla na svojega sina Nejca. Star je 5 let in od svojega 4 leta me lepo spremlja skoraj na vseh ribolovih. Nabavili smo mu na začetku čisto majhno otroško palico skoraj igračko in opazila sem, da mali prav spretno vrti to stvar po rokah. Žal lansko leto ni imel prijema saj tudi palica ni bila za to primerna. Je pa bilo dovolj, da se je naučil osnov metanja in vlečenja iz vode ne, da bi pri tem zapenčljal laks ali uničil rolo. Za rojstni dan mu je stric Matjaž nabavil pravo palico in kar ni mogel čakati dan, ko jo bo lahko preizkusil prvič. Ker je bila pomlad še kar hladna in da se nebi za vodo preveč nahladil smo pač morali počakati na poletje in toplejše dni. In končno je prišel tudi njegov tako težko pričakovani čas. Pa naj vam opišem eno njegovo dogodivščino iz letošnjega poletja.
Kot vsako jutro med dopustom je tudi tole začel takole: mami a gremo danes lovit ribe? To je njegovo standarno vprašanje kadar smo doma in je zunaj vreme primerno za ribolov. Pa sem se nasmehnila in odgovorila da ja. Ves vesel je stekel iz postelje in potem nestrpno čakal še svojo bratranko Katjo. Kadar gremo, gremo zmeraj skupaj obe družini. Moja in bratova. Potem pa ta mala dva lepo tekmujeta kdor bo ujel več. Ta dan smo se odpravili v Mozirje, kjer je majhen a za ribolov prijeten ribnik. Izbrali smo prostor in začeli z hranjenjem. Nejc je lepo pomagal in metal hrano v ribnik. Tudi palico si je sam pripravil le boili sva mu pomagala navezati midva. Tačas je bila tudi Katja že nared za prvi met.


Takole nekako se je pripravila in nato sta oba pridno čakala kdaj bo ribica pocukala za trnek. Odkrito rečeno jima ni bilo treba prav dolgo čakati in že so se oglasili prvi zvoki piskača. Katja je poskočila in že je vlekla na plan prvo ribico. Nejc pa od navdušenja skoraj pozabil gledati svojo palico. Nejc še ni imel piskača in je neutrudno gledal svojo kuglico, da se dvigne in mu da znak, da je ribica nekje zelo blizu. Katja zategne in ujame lepo babuško.


Še slikca in nato izpust nazaj v ribnik. Kmalu zatem je tudi Nejc ujel eno lepo babuško. Na to pa prav tako slikca in izpust.


Ta prva dva prijema sta jima vlila malce več volje in spet sta oba nestrpno pričakovala drug zateg. Tokrat je Nejcu uspelo dobit krapa. Da bi ga videli kako so se mu zasvetile oči, ko je videl kaj je ujel. Ni bil ne vem kako velik ampak bil je njegov prvi krap, ki ga je ujel popolnoma sam in ne da se opisati kako zelo je bil ponosen, da ga je ujel. Njegove očke so žarele od veselja in ves vesel je tekal sem in tja in vpil mami krapa imam.


Ne vem zakaj ali kje je to sploh videl ampak povem vam naš fant je nekaj posebnega zato,ker nekako je začutil da mora vsaki ribi dat poljubček predno jo vrne nazaj v ribnik in tako je tudi ta krapič dobil poljubček nato slikca in že je odplaval nazaj v svoje kraljestvo. Všeč mi je, da tudi naši mladi dobivajo in spoznavajo vrednote in lepote tega športa. Predvsem je lepo to, da pri tako mladih letih znajo cenit in spoštovat naravo, kar jim bo kasneje prišlo še kako prav.
No ko sta tako lepo lovila ni bilo prav dolgo in spet sta imela prijem tokrat so bile najbolj dejavne mrene in ploščiči. Mi štirje tam zraven smo ju samo gledali. Imeli smo popolnoma iste naveze torej boilije in isto hrano pa sta ona dva prijemala kot zmešana mi pa še enega piska iz piskačev nismo slišali. Pa zanimivo, da tudi nekaj ostalih ribičev, ki so tisti dan lovili ni imelo prijema. Očitno je to res bil njun dan, kot, da bi ribe čutile, da rabita malce vspodbude iz njihove strani, hehe. Potegnila sta oba hkrati in oba dva potegnila do obale prelepa ploščiča. Tu smo naredili kar skupinsko sliko.


Dan je bil prečudovit prav tako nam je bilo naklonjeno vreme. Otroka pa zmeraj z več navdušenja opazovala svoji palici ali se bo kaj zganilo ali ne. Tisti dan ni bilo glih nekih kapitalnih rib no razen teh dveh ploščičev, ki sta bila kar dokaj lepa glede na ostale ujete ploščake. Pa dosti so jima prijemale babuške. Je pa res da je naša mala Katja že ujela svojo trofejo letos. Krapa, ki je tehtal 8 kg. In je bil prav tako že objavljen na som.si pod kapitalce. Naš Nejc pa se bo za kapitalca še moral malo potruditi. Morda ga čaka naslednje leto kakšen večji. Čeprav se niti še ne ozira dost na velikost ribe. Njemu je važno, da ribica prime in da jo lahko potem lepo spusti nazaj. Tako kot je to storil tukaj. Seveda pa nista pozabila da morata tud babico poklicat in jo obvestit kako dobro jima gre, hehe.


To je babuška, ki jo je po ulovu in slikici lepo spustil nazaj. Nekako ga učim, da se ribic ne pobija kar tja v tri dni, da je lepše, če jih spustimo nazaj in lahko veselo zaplavajo. Še zmeraj mi je ljubša riba v ribniku, kot na krožniku. Ta dan je bil res nekaj posebnega. Posebej za Nejca, ki je tokrat prvič zares lovil. Kot sem omenila že na začetku je velikokrat šel z nama lovit ampak nikoli ni imel potrpljenja za to. Da je metal laks v vodo in nato potegoval ven (kot pri blinkarjenju) to je bil njegov največji užitek. Ta dan pa se je naučil, da je treba na ribo počakat in da če čakaš dovolj dolgo potem je čist možno, da bo slej kot prej tudi prijela. Zdaj po tistem dnevu drugače gleda na ta šport in je tudi dost bolj zanimivo it ribarit skupaj z njim.J e pa tudi res da je v Mozirju ribnik primeren za prve učne poteze. Res je dosti drobiža kot so babuške ploščiči in mrene ampak je dovolj, da otrok dobi veselje in občutek za ribolov. Letos je lovil tu drugo leto pa se morda odpravi z nama kam kampirat za dva ali tri dni. Prepričana sem da glede na to srečo ki ga spremlja, da nanj čaka kapitalen krap. Hja sem pač optimistična mamica ki mu ga zares privošči. Pa da nekako zaključim tole naj povem še, da je Nejc tisti dan nalovil skupno 21 rib Katja pa 16. Torej sta nas odrasle pošteno nesla v rezultatu ulova. Upam da bo še kdaj tako saj pravijo da na mladih svet stoji. In če se bodo vsi tako lepo vedli do teh lepih bitij kot naša dva mlada ribiča, potem se našim ribicam ne bo godilo slabo.

Lep pozdrav od Nejca in mamice
Želite tudi vi sodelovati v izboru za najboljšo ribiško zgodbo? Si želite lepo nagrado?
Pravila si lahko ogledate na povezavi (klikni)
[www.som.si]

prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com