vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - sensas loop tyer
sensas loop tyer (2.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER ŠTEK SIGNATURE 600 16M PACK
MAVER ŠTEK SIGNATURE 600 16M PACK (1999 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - STAR BAITS;PRIKOLICA BARROW XL
STAR BAITS;PRIKOLICA BARROW XL (179.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - ODPENJANJE
Sola ribolova >>
ODPENJANJE

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

napisal:

SOM

naslov:

Ribolov malo drugače, s pomočjo PVC natikačev

Zgodaj zjutraj še v trdi temi krenem na pot novim doživetjem nasproti - beri grem delat. Doživeti hočem kako se služi kruh z ribolovom in to med dopustovanjem v Črni gori. Moja "baza" je sicer okoli pet do šest kilometrov od mesta na jezeru - pravzaprav ribiškega pristana, kjer se bom vkrcal na čoln. To se sliši malo veliko a jaz še pomnim, da je v spomladanskih mesecih tam marca, aprila in vse do maja meseca, ko je visok vodostaj jezero zalivalo vse nižje ležeče livade in travnike daleč naokoli tudi okoli hiše kjer sedaj stanujem med dopustom.


Vasi v okolici Žabljaka (900 let stara prvobitna prestolnica države Zete), Ponari, Dodoši itd..so bile takrat dosegljive le s čolni od decembra pa do meseca aprila, maja. Domačini so znali v okolici Golubovcev v kanalih za odvodnjavanje takrat loviti krape kar z motikami, ker se le ti niso po drsti pravočasno vrniti nazaj v jezero. Drstenju krapa tukaj domačini rečejo prpor. Tudi sam sem pred tridesetimi in več leti prenekatero pomladno noč preživel bos v vodi do kolen z domačini na "prporu" in na zajli privezani za opasač vlekel za seboj uplenjene krape v lovu na pritisak z mrežo posebej konstruirano v ta namen. Drugi sistem je bil lov z čolnom opremljenem s karbitno svetilko in ostmi v rokah stoječega moža na premcu. Meni je bilo tisto takrat neko novo doživetje, njim domačinom pa je pomenil tisti krivolov ne samo priboljšek pri hiši ampak pogosto nuja, ko ni bilo kaj dati na mizo. Pustimo sedaj to in tiste hude čase - tradicijo od pamtiveka in se vrnimo v opis doživetja današnjega dne.
Zelo se veselim, da bom dan preživel na Skadarskemu jezeru v družbi starih znancev iz preteklih let. Preživeti dan na enemu zame najlepših jezer daleč naokoli je velik dogodek in temu povabilu se ne bi nikoli odrekel. Prepričan sem, da bo to en lep delovni dopoldan na vodi slutim pa, da me čaka neko presenečenje. Poba sem zalotil, da nekaj skrivnostno nasmihata. Povabljen sem, da se pridružim pregledu nastavljenih parangalov, predno sonce ne dobi na moči (....v prvih dneh septembra je toplomer v senci kazal okoli še +40 stopinj C) je potrebno obiti v vodo položene parangale. Treba bo pohiteti, ker po deveti uri dopoldne je ostati tukaj na vodi in ob izjemno močnemu soncu že ne samo nevarno ampak tudi čista bedarija in ogožanje svojega zdravja.
Z prijatelji bomo pregledali pet že položenih parangalov vsakega dolžine približno 300m in nanje navezanih okoli 150-170 trnkov.


Če sem iskren nisem ravno prvič sedel v čoln in odrinil na ribolov kot "sodelavec" ali partner nekoga, ki se z ribolovom ukvarja poklicno ali pa kot je v primeru mojega današnjega gostitelja Nikole in njegovega sotrpina Radeta z ribolovom za preživetje oziroma za reden dohodek. Njemu in še marsikomu delo, ki ga opravlja omogoča preživeti, obstati, ter s svojim poštenim delom v vsakemu vremenu svojim petim še nepreskrbljenim otrokom omogočiti šolanje in jim tako posredno dati možnost živeti boljši jutri kot ga ima on danes.
Posebnost tega ribolova na temu jezeru je (..vsaj za večino od nas) gospodarski odlov ribe v vodah, ki niso morsko dobro. Ta ribolov z parangali in mrežo je striktno pod kontrolo, ker se opravlja v Nacionalnemu parku "Skadarsko jezero". Država ljudem, ki so vseskozi živeli in se preživljali z ribolovom na območju sedanjega Nacionalnega parka S.J. dodeljuje koncesije, ter jim tako še naprej omogoča preživljati se z mrežo in trnkom v rokah.
Moji gostitelji so z otoka Vranjina, ki je danes sicer povezan s kopnim preko nasipa magistralne ceste med Podgorico in primorjem. Otok Vranjina in njegova istoimenska naselbina Vranjina je obstajala že za časa "stare" Črne gore takratne države Zete. Imenujejo jo tudi Skadarske Benetke.
Izplujemo brez prižganega motorja na veslo skozi prehod pod cesto in železniško progo v neposredni bližini železniške postaje Lasendro tudi enega od otokov in na njemu postavljene legendarne trdnjave Lasendro. Ta otok in trdnjava na njej so za časa Otomanskega cesarstva v obdobju Vladike Petra II. Petroviča - Njegoša vladarja in največjega
črnogorskega poeta (Gorski vjenac), kar nekaj krat prehajala iz ene v druge roke v borbah za samostojnost in svobodo male a hrabre Črne gore.
Nikola in Rade se odločita zapluti proti zahodu v smeri Rijeke Crnojeviča kjer je področje "Malega blata". To ni ravno blato, pa tudi malo ni. To so namreč relativno velika vodna prostranstva a izraz "Blato" je ostal še od časa prednikov, ki so celo jezero takrat imenovali "Velje blato"..(Veliko blato). O jezeru kot specifičnemu eko sistemu sedaj ne bi pisal, ker bom napisal le zgodbo o lovu na krapa s pomočjo trnkov na parangalu.
Ko najdemo "marker" ustavimo motor in z veslom dvignemo prednjo obtežitev in začnemo z delom. Rade počasi vesla a Nikola prevzdiguje parangal, jaz pa igram pumpo in mečem ven iz čolna vodo, ki se je nabira. Dober ribiški čoln mora imeti eno ali dve luknji, da se nato uplenjena riba obdrži živa v "frišni vodi"...hihi.
Ni trajalo dolgo, ko Nikola zamahne z roko. Znak Radetu "zabremzaj" in borba je tu. Mirno počasi brez veliko odvečnih gibov Nikola krapa pripelje iz globine okoli dveh in pol metrov in ga takoj s pomočjo podmetalke dvigne v čoln.


Podmetalke ne bom podrobno opisoval naj le povem, da ni niti slučajno teleskopska in da ima "ring" narejen iz fi/12mm debelega armaturnega železa. Opazim precej zdelane trnke, ki so svoja najboljša leta že davno pozabil in na njih nataknjeno za vabo neko stvar rdeče barve. Ni mi jasno kaj bi naj le to bilo. Tiho opazujem dasiravno me jezik srbi, ko tristo hudičev. V glavi se mi odvrti nekaj prizorov nazaj, ter se spomnim, da ja Nikola vsak trnek in vabo, ki so bili do sedaj pregledani le očistil od trave in ga spustil nazaj v vodo. Hallllo....tu nekaj ne štima! V čolnu nimamo ne školjk in ne polžev kot prejšna leta niti na en trnek ni namestil nove vabe. Tuhtam kaj se gresta, a onadva molčita nadaljujeta z delom in me skrivoma opazujeta. Slutim, da me "čakata" kdaj bo "kresnil". Nadaljujemo s počasno plovbo na veslo, spet krap tokrat še večji in spet vidim kako mu iz gobca visi trnek na trnku pa spet "ono rdeče".
"E zaj jih pa imam zadosti.....!". Iz žepa potegnem fotoaparat in stisnem, pa še enkrat za ziher.


Hočem dokumentirat tisto rdečo reč, ki visi na trnkih za vabo. Nikola se začne režat, Rade skoro pade v vodo od smeha, ko vidi, da jaz ne uspem skontat kaj se te zaj dogaja. Grem na tako špic čolna, Radeta prosim naj ustavi vzamem paragla v roke in pogledam trnek v rokah našlatam neko plastiko hitro nataknem še očale na nos. Sedaj lahko v miru šlatam, gledam in se čudim. Pa toti ja lovijo na plastiko. Povprašam kaj je to za en hudič kaj se te grejo..? Nikola mi med smehom pojasnjuje, da so to stari razrezani PVC natikači in nič drugega. Razrežejo ali z luknjačem nasekajo stare sandale in jih nataknejo na trnke brez, da jih še namakajo v kakšno aromatično tekočino ali kaj drugega, da bi krapa tisto privabljalo. Rade mi pa med smehom še dodatno "pojasnjuje", da on ko kupi natikače jih da ženi naj jih ona nekja dni nosi pol jih pa razreže za vabo....hihi.


Krap je zgleda radoveden in ker mu je rdeča barva všeč pogostoma "čapne" ponujen del rdečega natikača. V dneh, ko sem bil (...skoraj celi september) na Skaderskemu jezeru je krap relativno dobro delal na "natikače". Medtem, ko je bil špotni ribolov ob obali izredno slab. Razlog naj bi bil, da zaradi zelo tople vode ob obali riba "ni delala", ker se je umaknila v hladnejšo vodo. V dneh pred odhodom v Slovenijo je pa tri dni močno deževalo in so pritoki, ter največja reka Morača prinesla po treh mesecih suše enormne količine izrazito hladne vode. Riba pa sedaj v novih pogojih sploh ni več niti "pipnila" ne na belo in ne na rdečo koruzo. Ribiči z "PVC" vabami na trnkih so pa s parangali lovili relativno uspešno še naprej ves čas.


Opaziti je pa bilo, da nobena od žena ribičev ni nosila natikačev rdeče barve ne na otoku Vranjini in ne v nobeni vasi v okolici Skadarskega jezera...hihi.

P.S. Ko pišem "riba" mislim seveda predvsem na krapa.

Lp SomČe želite tudi vi sodelovati na natečaju za NAJ ZGODBO, POHITITE, ČASA IMATE DO 15. OKTOBRA!
Pravila si lahko ogledate na povezavi (klikni)
[www.som.si]

prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com