vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER;STOL SIGNATURE 1000
MAVER;STOL SIGNATURE 1000 (519.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - ROD HUTCHINSON;POP UP FLUORO white secrent agent 10-15-20mm
ROD HUTCHINSON;POP UP FLUORO white secrent agent 10-15-20mm (10.9 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - STAR BAITS TABLE BAG
STAR BAITS TABLE BAG (69.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - Tekma v Ra
Zanimivosti >>
Tekma v Ra

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - RIBOLOV S
Sola ribolova >>
RIBOLOV S

napisal:

DENIS KORINŠEK

naslov:

SPOMINI IN UTRINKI RIBOLOVA

Nekaj časa sem primišljeval, kaj naj pišem, o čem naj vam pripovedujem. Toliko lepega se mi je že zgodilo, bili so tudi dnevi razočaranj, ampak kmalu spoznaš v čem je smisel vsega tega; postati ribič.
Star sem 16 let in za ribolov sta me navdušila dedek in očka, tako, da je pri nas že tradicija. Z ribolovom sem se prvič srečal, ko sem imel 5 let. Čeprav sem bil še majhen deček, se še vsega dobro spomnim. Zgodaj zjutraj smo vstali in se odpeljali k jezeru. Stal sem ob bregu in občudoval druge ribiče, kako so spretno metali trnek v vodo. Meni takrat nikoli ni uspel met s palico, večkrat kot trnek je bila v vodi palica, tako da se je očka pošteno utrudil, ko je moje palice reševal iz vode. Začetki so bili zelo težki, kajti velikokrat sem se sam ujel na trnek, tako da so pritekle tudi solze. Ob meni sta stala dedek in očka in sta me spodbujala, da bo vsakokrat bolje. Ko mi je uspel prvi met sem bil tako ponosen, da sem takrat že vedel da bom postal ribič. Mislil sem, da že vse znam, kaj kmalu sem spoznal da to ni res. Nisem si znal pripraviti palice, izbrati hrane,... Zato sem začel brati knjige ter brskati po spletu. Na spletu je veliko dobrih spletnih strani o ribolovu, katere je vredno prebrati.

Naši skupni začetki ob jezeru, katerih se bom vedno spominjal


Spomnim se prvega obiska ribiške trgovine, ko sem stopil v trgovino sem bil tako navdušen, ker je bilo toliko stvari na enem mestu, toliko vrst hrane, vab, palic, trnkov, ribiških stolov, plovcev,... Oči so mi kar žarele od veselja. Z strahom sem se prijel za žep z mislijo, da sem doma pozabil svoje prihranke in to se je tudi zgodilo. Pritekle so mi velike solze. K meni je pristopil očka in ni mu bilo jasno zakaj jočem. Povedal sem mu, da sem doma pozabil denar, s katerim sem si tako želel kupiti novo palico. Oče me je potolažil ter me stisnil k sebi in dejal, da si lahko izberem takšno palico, kakršno si želim. To palico imam še danes.

Tudi na morju ne gre brez ribolova!


Z leti sem pridobil veliko izkušenj, zato sem svojega prijatelja povabil na ribolov, da bi mu pokazal nekaj tehnik in z željo, da bi se tudi on navdušil nad ribolovom. Naslednji dan sva šla lovit ribe. Zjutraj ob 7. uri sva se dobila pri jezeru, in takoj začela ribariti. Prijatelju sem pokazal kako pripraviti hrano, navezati trnek in kako metati s palico. Ko je poskušal vreči mu je celotna naveza poletela na bližnje drevo. Splezal sem na drevo, da bi rešil kolikor se je še dalo. Ko sem bil še na drevesu me je prišel obiskat oče. Zelo se je začudil in iz šale rekel: »Kaj pa ti počneš na drevesu? Saj ribe so v vodi!«. Oba s prijateljem sva planila v smeh. Po nekaj presmejanih minutah sem odpel trnek in rešil njegovo palico iz objema drevesa. Splezal sem dol iz drevesa in potegnil svojo palico iz vode in glej ga zlomka, ko sem navijal, je riba prijela za vabo. Oba sva bila vesela, res, da je bila majhna, toda dala nama je upanja, da se bo ujela še kakšna večja. Očka nama je pokazal nekaj zvijač in z njimi so začele ribe prijemati kot po maslu. Vmes sva si privoščila malico, ki nama jo je pripravila mama. Seveda sva vse ribe spustila nazaj v jezero. Proti večeru sva zaključila z ribolovom in oba z nasmejanimi obrazi odšla domov. Prijatelj je bil zelo vesel, saj je dobil kar nekaj lepih rib in dobrih spominov na ta dan. Ko sva zjutraj prišla k pouku, sva vsem sošolcem in prijateljem povedala kako super sva se imela in koliko »ogrooomnih« rib sva nalovila, seveda pa sva pri njihovi velikosti mogoče malo pretiravala in tudi ostale prepričevala, da naj grejo kdaj z nama. Sošolci so bili zelo navdušeni in zmenili smo se da gremo taboriti k jezeru. Bilo je sončno sobotno jutro, ko nas je moj oče odpeljal k jezeru, kjer smo si na lepi lokaciji postavili šotor in pripravili vso opremo. Ob času kosila smo bili še vedno brez ribe, tako, da so nam teknili sedviči.

Ribolov z prijatelji


Lovili smo podnevi in ponoči, dolgo ni bilo nič, vsi trije sošolci so že zaspali. Tudi jaz sem že na rahlo zapiral oči, ko sem na enkrat zaslišal pisk piskača. Hitro sem skočil za palico in začel navijati. Vedel sem, da je nekaj velikega. Iz veselja sem zakričal »ribaaaaaaaa«! Sočolci so se zbudili in pritekli k meni. Kar nekaj časa sem utrujal ribo, riba pa mene. Ulovil sem lepega krapa. Sošolci so bili zelo navdušeni, saj so prvič držali v rokah tako veliko ribo. Zelo so jo občudovali, niso mogli verjeti, da obstajajo takšne ribe v tem jezeru. Povedal sem jim da so še večje. Vsi so spet lovili z upanjem da bodo tudi oni dobili kakšno ribo.

Krap, katerega smo ujeli na ta večer. Najbolj srečen sem bil pa takrat, ko sem ga vrnil nazaj v vodo.Veselili so se že večerje, a kmalu so spoznali da se riba ne bo znašla na njihovih krožnikih, ampak jo bomo spustili nazaj v vodo. Vsi so se čudili, o čem je smisel loviti in spustiti. Vse sem jim lepo razložil, čeprav vem da še danes ne razumejo. Takšni so bili začetki mojega ribolova. Sedaj, ko sem dopolnil 16 let in imam za seboj že kar 11 let ribiških izkušenj, čeprav imam veliko šolskih in ostalih obveznosti, skoraj vsak prosti trenutek namenim ribolovu in se odpravim k bližnjemu ribniku na ribolov.

Utrinek tekme, iz bljižnjega ribnika na katerega se večkrat odpravimVeliko se ukvarjam z kraparijo, letos pa me je spet navdušil ribolov z plovcem. Ne vem točno zakaj, mogoče me je navdušil dedek, ki je bil letos 3. na državnem prevenstvu upokojencev (ekipno). Tudi sam imam za seboj že kar nekaj tekmovanj in želim to število tudi povečati. Skozi vsa ta leta sem spoznal, da ribištvo zame ni le šport, ampak je tudi dejavnost v katero je potrebno vložiti veliko časa in truda. Naj več časa porabim kadar si pripravljam palico in hrano za ribolov. Takrat se začnejo velike priprave za izbiro pravilne hrane. Mama takrat kar beži iz kuhinje, ker ne more verjeti, da je vse to potrebno (vagati, mleti, mešati,..), ampak naju z očetom vseeno spodbuja in stoji ob strani. Takrat ko nič ne ujameva se mama nasmeje in pravi: »da bo drugič bolje.« Pred kratkim sem bil tudi na ribiškem tekmovanju. Tekmovalo je 43 ribičev. Ko so vse ribe stehtali so razglasili zmagovalca, nisem bil med njimi, vendar sem bil ponosen na svoje 9. mesto. Po končani tekmi so razdelili malice in nagrade.
Dan je bil prelep in vesel sem da se za ribolov zanima vedno več ljudi. Tako spoznaš, da ni smisel ribolova samo lovljenje, temveč, da tudi skrbiš in ohranjaš jezera v naravi.

lp
DENIS

Vašo zgodbo lahko pošljete samo še do 15.oktobra do 12.ure.


prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com