vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - CAMOR;set škatelj
CAMOR;set škatelj (19.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MAVER ŠTEK DEFINITION 13m PACK
MAVER ŠTEK DEFINITION 13m PACK (699.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - MIVARDI;ŠTEK  11000 13m
MIVARDI;ŠTEK 11000 13m (1450 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - REZULTATI
Zanimivosti >>
REZULTATI

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - Tekma v Ra
Zanimivosti >>
Tekma v Ra

napisal:

Jernej Košir

naslov:

Tretja sezona ribolova

Narava me je že od nekdaj prevzela. Je del nas, ljudi, ribičev. Žal pa se premalokrat zavedamo, da jo moramo spoštovati in ohranjati. Tudi ribiči moramo poskrbeti, da se naše reke, jezera, potoki in potočki ter predvsem ribe ohranjajo in ne onesnažujejo.

Vsedem se na kolo, in se ves nabasan z opremo odpravim za Dravo. Prste mi zmoči meglica, rahli vetrič zapiha… Narava mi izreka dobrodošlico.
A ko prispem za vodo, se mi odpre prečudovit svet. Meglica se počasi dviguje nad vodo,ptice pojejo visoko v drevesih, in sonce se počasi in sramežljivo pokaže izza dreves.


Letos je minilo že tretjo leto, odkar sem ribič. Star sem 15 let. V tej tretji sezoni se je dogajalo marsikaj zanimivega, zato sem se odločil, da vam le to predstavim.

Za letošnjo lokacijo ribolova sem izbral tako imenovano » Tilkovo mlako« oziroma zaliv. To je kar velik zaliv na Dravi. V njem najdemo veliko število prebivalcev.
Od rib so tu: Kar veliki krapi, kapitalne ščuke, smuči, podusti, zelenike, rdečeoke oziroma drobiž. Ta zaliv je raj za ribe. Ponuja jim veliko skrivališč med rastlinami, med njimi je tudi argentinska vodna kuga, ki se je prav razbohotila po zalivu, zato je bil ribolov kar težak. Letos je je bilo veliko manj, verjetno zaradi zime. Tu se tudi ribe zelo rade drstijo. Ščuke imajo hrane dovolj, saj je v zalivu zelo veliko rdečeok, zelenik, rdečeperk in tudi ostrižev.

Za letošnji prvi ribolov sem se odločil nekje konec aprila v zalivu, a ni bilo nekega uspeha. Zato je bil pa boljši dan na RIBNIKU REŠ. 1 maja sva šla s kolegom na ribnik zelo zgodaj. Končno sem prijel za mojo match palico in veselo vrgel navezo v vodo. Na trnek sem dal koruzo. Na ta dan sem dobil 6 krapov in tudi kolega 3. Bilo je zelo razburljivo, saj so bile to moje prve ribe letošnjega leta.

Ribnik Reš se nahaja v Radljah ob Dravi zraven Drave in radeljskega potoka. Z njim gospodari Ribiška Družina Radlje.
Odpre se 1. maja in zapre v sredini oktobra. Naseljen je s krapom, ščuko, babuško, ploščičem, nekaj malega z amurjem in smučem, klenom in linjem.
Veliko je male in velike ( ulovil sem 1,150 kg babuško) babuške. Kdaj pa kdaj pridejo na obisk tudi race in labodi.

Krapa je največ spomladi, najmanj pa nekako jeseni, saj je takrat ribnik že izropan. Krapov je večinoma do nekje 3 kg, ulovi se pa kdaj tudi kakšen 5 +.
Zanimivost ribnika je otok, kateri je nekako na sredini.

Ob njemu se zadržujejo veliki krapi in amurji, zato ostane tudi veliko plovcev na vejah. Najbolj popularen prostor je »na rtu«, saj je najbližje otoku, in tudi najlažje se meče tja.

Globina ribnika je okrog 2,5 3 metre.
Okolica je lepo urejena, omeniti pa moram, da smo tudi mi dobili novi ribiški dom.

Letos sem se prijavil tudi za ribiški tabor z naslovom »Na poti prijateljstva in čiste narave«. Ta je potekal v Črnomlju pod vodstvom gospoda Bora Spasojevića. Udeležencev nas je bilo kar veliko, mislim da nekaj čez 40, dve ribiški družini se nista udeležili tabora.
Prvi dan oziroma noč smo si ogledali mesto Črnomelj, njegove posebnosti, znamenitosti…
Ogledali smo si tudi tovarno Danfoss, kjer izdelujejo kompresorje.
Spoznali smo krajinski park Lahinja, videli zanimive rastline, živali in tudi ribe.
Lovili smo na Lahinji na tekmovalni trasi. Prvič smo šli tja peš, naslednjič so nam že peljali opremo.
Lahinja mi je zelo zanimiva majhna reka, ki teče zelo počasi, domačini pravijo da je lena. Globoka je največ 3 metre v njej pa se skrivajo številne ribe.
Lovile so se predvsem manjše podusti, platnice, zelenike, rdečeoke, manjši kleni, nosi. Riba je v Lahinji izredno previdna, saj je voda zelo čista. Za navez sem uporabljal glavni laks 0,18 in predvrvico 0,12 ali 0,14. Plovec 2 grama, trnek številka 12. Hraniti je treba z manjšimi kuglami, da se riba ne prestraši. Zanimivo pa je bilo, da je kdaj pa kdaj samo mimo priplaval kakšen 5 kg linj, ampak da bi ga kdo imel na trnku so bile zgolj fantazije.

Seveda na taboru ni šlo brez tekme. To je bila moja prva tekma.
Bila je zanimiva, saj je trajala 2 x po dve uri na sredi in bolj proti koncu tedna.
Razdelili so nam vsem enako hrano za privabljanje in kostne črve.
Sledil je pisk in hranjenje. Nismo vedeli da je bil to hkrati pisk za hranjenje in lovljenje, zato smo zamudili par minut. Lovil sem na match na 2 gr. Plovec in metal na drugo stran reke, tam je bila večja možnost za kakšno platnico.
Lovil sem tudi na polagalko zelenike oziroma drobiž. Na obeh tekmah sem ujel tudi lepo podust, okoli 30 cm je imela. Po tekmi so nam postregli s krofi in sokom.
Zadnji dan so bili objavljeni še rezultati. Bil sem nekje na sredini in bil sem zelo zadovoljen in vesel.
Sledila je zaključna prireditev, podelitev pokalov… Moram povedati da je bila ZRD Maribor, druga najboljša glede na vse discipline. Po pikniku smo odšli domov polni lepih vtisov in spominov, z željami, da bi šli še večkrat.


Tako je minila še ena lepa izkušnja. Večkrat sem šel loviti v zaliv, kjer so prijemale lepe podusti. Največja ulovljena je bila 45 cm.
Za navezo sem uporabljal glavni laks 0,18, predvrvico pa 0,16. Plovec 2 gr, in trnek št 12. Minile so počitnice in začela se je šola. Seveda sem ob vikendih še vedno šel na ribnik Reš in tako je bilo tudi zadnji krat letos, 17 oktobra.

Budilka je zazvonila ob 6. Vstal sem, hitro skočil v kopalnico, se zelo toplo oblekel, nato v kuhinjo, si skuhal kapučino, vzel malico in se odpravil z upanjem, da ulovim krapa.
Ko sem skočil na kolo je bilo zelo mrzlo. Ni bilo dolgo pa sem bil pri ribniku. Plačal sem karto, odšel na mesto, kjer rad lovim in vzel iz torbe match palico.
Lovim na 8 gramskega vaglerja, glavno vrvico imam 0,18 predvrvico pa 0,16.
Trnek uporabljam 10 ali 12, odvisno. Najraje lovim na koruzo, prednost je, da je dokaj obstojna na trnku, ali pa na tajger, prednost je, da ima močan vonj, slabost pa, da ni tako zelo obstojen kot koruza. Krmim s tajgerom.

Vržem navezo v vodo. Čakam… čakam… potegnem ven, zamenjam koruzo in zopet čakam… in zmržujem. No končno zapelje vaglerja na stran in ulovil sem eno majhno babuško. Vesel sem bil, da sem ulovil vsaj eno ribo.

Po izpustu dam na trnek tajger in vržem. To ponovim parkrat.
Vaglerja je sunkovito potopilo. Zategnem in čutil se je kar velik upor. Rola je že pela svojo znamenito pesem. En čas se matram, in nato potegnem ven krapa. Bil je kar lep. Zanimivo je bilo, da je bil zapet za prsno plavut. Bil sem vesel, da sem ulovil krapa, ki je bil moj zadnji.

Za letos.

Lep pozdrav in dober prijem!


Tudi vi lahko sodelujete v tekmovanju za Naj zgodbo s svojo zgodbo ali glasujete za vam najljubšo. Kako? Preberite tukaj!

prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com