vaba za trnek hrana za privabljanje umetne vabe
Naj Zgodba Pravila
stoječa voda tekoča voda morje
roparice sladkovodne ostale sladkovodne morske
lov rib s plovcem   rezultati kraparji   rezultati muharji
začetniki športni posebne oblike
  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - spletna trgovina  
     

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - star baits zig rig tube
star baits zig rig tube (21.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - ROD HUTCHINSON: CARRY ALL
ROD HUTCHINSON: CARRY ALL (76.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - barvilo fluor belo
barvilo fluor belo (7.99 eur)

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - DELITEV RI
Sola ribolova >>
DELITEV RI

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kje loviti >>

SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema -
Kapitalci >>

napisal:

Denis Korinšek

naslov:

Krapolov na Slivniškem jezeru

Lep pozdrav vsem ribičem, ribičkam skratka tistim, ki berete oziroma boste brali mojo zgodbo. Odločil sem se da se razpišem in vam predstavim dvo dnevni ribolov na Slivniškem jezeru. Kot že veste je Slivniško jezero eno izmed slovenskih kraparskih voda. Jezero leži v Gorici pri Slivnici in se razprostira po 84 ha. Teže segajo tudi krepko čez 20kg, kar jim velikost jezera ter mirna voda tudi omogočata. Jezero obdaja prelepa in urejena okolica.


Slika 1: Slivniško jezero iz ptičje perspektive.

Pa začnimo: Načrti in priprave na ribolov so se začele tri dni pred samim odhodom. Kot prvo sem si sam pripravil boilie-je,partikel in vso ostalo opremo, ki jo uporabljamo za naš prekrasen šport. Ko sem se zbudil nekega lepega sončnega jutra sem si zadal cilj, da bom naredil boilije za krapolov na slivniškem jezeru. Vse se je začelo z pripravo materiala, ki ga potrebujem za izdelavo boili-jev (roler, pištola, mix, lonec, mreža za sušenje, jajca,sladilo,...). Najprej sem zmešal mix, ki sem ga kupil v trgovini (som.si) skupaj z jajci (na en kilogram mixa, približno deset jajc) in sladilom. Ko je bila masa za boili-je pripravljena sem jo napolnil v pištolo in z njo naredil tako imenovane »špagete«, ki sem jih kasneje zrolal s pomočjo rolerja. Nastale so predčudovite kroglice, ki jih moderni ribiči oziroma krapolovci imenujemo boiliji. Ko vse zrolamo nam preostane še kuhanje in nato sušenje. Ko sem naredil boilije sem pripravil še pratikel. Za partikel sem uporabil samo koruzo in konopljo.

Slika 2: Kuhanje konoplje in kasneje tudi preostalih sestavin.


1. DAN
Ko sem imel vse pripravljeno sem le čakal na ta dan, ko se odpravim na ribolov. In končno je prišel dan. Od doma do cilja je približno eno uro vožnje (Koroška-Slivniško jezero). Ko prispem na cilj grem do hiše, kjer prodajajo ribolovne dovolilnice. Na žalost sem gospo, ki jih prodaja vrgel iz postelje in se ji iskreno opravičujem, če slučajno bere. Sledila je izbira ribolovnega mesta. Izberem si drugo stran jezera in sicer na travniku, ker je bilo iz te strani skoraj vse polno. Ko se pripeljem na drugo stran razložim opremo, sestavim palice in pripravim vso drobnarijo, ki jo potrebujem za lov teh prečudovitih bitjic. Na obe palici dam boilije, jih namočim v dip in dodam še PVA mrežico z boiliji. Obe palici vržem v vodo, nastavim na signalizatorje in priklopim svingerje. Vklopim še BAITRUNER in vse je pripravljeno. Usedem se na svoj odoben stol in gledam v nebo, ki je kazalo na slabo deževno vreme. Dokler je bilo še suho sem postavil šotor in strehico pod katero sem čakal krapa. Ko sem si kuhal kavo in pripravljal še drobnarije, sem na enkrat zaslišal »pipipiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii«.Oglasil se je levi signalizator. Hitro sem vstal, odložil stvari, ki sem jih imel ravno v tistem trenutku v roki in stekel do palic. Primem palico in zategnem, ob tem začutim ribo, ko pa začnem navijati, ugotovim, da mi je krap ušel. Sam pri sebi si rečem » Več sreče prihodnič!« in pripravim palico za nadaljni ribolov.


Slika 3: Pogled na tabor in slivniško jezero.Slika 4: Pogled na palice.

Spet se usedem na stol in že skoraj zaspim, ko zaslišim drugo palico, ki je bila že nekaj časa v vodi kako je začela peti. BAITRUNER se je odvijal kot nor, dež je lil kot nor in jaz sem tekel kot nor. Ko zategnem palico občutim krapa in začnem navijati odahnem si, kajti začutim ribo na svoji palici. Bil je krapek z težo okoli 3 kg. Spustil sem ga nazaj v svoje bodoče kraljestvo. Ta krap mi je dal motivacijo za nadaljni ribolov in mi dal vedeti, da je riba na mojem krmljenem mestu in da ne krmim v prazno hkrati pa, da moji boliji niso zanič.


Slika 5: Prvi ujeti krap z težo okoli 3 kg.

In ravno ko dajem boili-je na las ob trneku pa se oglasi še drugi signalizator »PIPIPIPIiiiiiiiiiiiiiiiiii«. Palico kar podzavestno vržem na tla in zategnem in po drilu ugotovim da je krap malo večji od prejšnega. Utrujam ga v vodi in pridrilam do obale. Od veselja stopim kar v vodo in ga tam zajamem z podmetalko. Blazino polijem z vodo in krapa položim nanjo. Stehtam krapa in ugotovim da ima dobrih 6 kilogramov. Po tehtanju ga z matom (blazino za krapa) lepo nežno vrnem nazaj v vodo.


Slika 6: Krap 6kg ulovljen na doma narejene boilije.

Čez dan sem dobil še 9 krapov od 4-7 kg. Ko se je dan že prelival v noč in sem že bil malo utrujen od vseh teh krapov, še vedno nisem izgubil upanja za kakšnim mnogo večjim. Odločil sem se, da dam na las ob trneku dva boilija in tako povečam možnost ugriza večjega krapa hkrati pa se zavedam, da bo majhnega težje dobiti. Ravnokar sem si pripravljal nekaj toplega za pojest, kajti bil sem zelo premočen in premražen. Nadel sem si rokavice, preoblekel in pokril z spalno vrečo. Postalo mi je toplo in počutil sem se zelo prijetno. Na enkrat pa se iz mračne tišine oglasi signalizator katerega palica je imela na trnku dva boilija. Mislil sem si: »Če pa zdaj ni nad 7 kg potem imam pa res smolo!«. In glej ga zlomka, ko pripeljem krapa do obale in ga stehtam ugotovim, da ima nekaj več kot 8kg.

Slika 7: Krap z težo 6,3 kg.


Slika 8: Krap ujet ob zaklučku ribolova za ta dan. Teža: 8,2kg.

Bil je že mrak in zaključil sem za danes. Palice in opremo sem pospravil na suho in šel spat. Bila je dokaj hladna in zelo temna noč.

2. DAN
Sedaj vam bom pa opisal še drugi dan tega ribolova.

Jutro je bilo zelo hladno in vlažno. Pripravil sem si palice in začel loviti. Čez nekaj časa je prišel prijazen kontrolor. Moram pohvaliti vse kontrolorje, ki sem jih do sedaj srečal. Ravno takrat, ko je prišel kontrolor je prijela prva riba. Bil je krap s težo 3 kg katerega nisem fotografiral. Po dalšem premoru, približno 5 ur ni bilo nič, pa le prime krap okoli 5 kg.


Slika 9: drugi dan in drugi krap.

Ta dan je bil zelo dolgočasen. Riba ni delala najbolje. Polek teh dveh krapov sem čez celi dan dobil še samo 2 majhna okoli 3-4 kg. Popoldne je bilo zelo lepo in sončno, skoraj brez oblačka. Lovil sem do 17.00 potem pa sem se vrnil domov.

Res je, da so bile ribe manjše, toda prvi dan jih je bilo dokaj veliko (enajst krapov). Vsi krapi so bili varno in nepoškodovano vrnjeni v svoje domovanje, kjer nas bodo počakali dokler ne zrastejo v kapitalce. Krapi v Slivniškem jezeru so zelo borbeni, toda skoraj nepoškodovani. Vsekakor pa me voda ni razočarala in vem da bom še velikokrat obiskal to jezero. Upam pa, da vam je bila moja zgodba všeč in da ste se mogoče tudi vi navdušili za ribolov na tem prečudovitem jezeru.

Že vnaprej se zahvaljujem tistim, ki boste glasovali za mojo zgodbo!

Želim vam lep dan še naprej, ter dober prijem!

Denis KorinšekTudi vi lahko sodelujete v tekmovanju za Naj zgodbo s svojo zgodbo ali glasujete za vam najljubšo. Kako? Preberite tukaj!

prijava
SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - naprej  registracija  SOM.si - ribolov, športni ribolov in ribiška oprema - nazaj

:: SKRIVNOSTI IZDELAVE IN UPORABE BOJLIJEV
:: prodam
:: KupimProdam.si - Slovenski spletni oglasnik
:: Kupuješ ali prodajaš ribiško opremo?
:: PRODAM RIVE


pišite nam na
info@som.si


Poletni delovni čas:
Ponedeljek - Petek:
8.00 - 18.00 ure
Sobota: 8.00 - 13.00 ure
Nedelja in prazniki: ZAPRTO


Som.si je neodvisni informatinvi portal na katerega ste vabljeni vsi, ki vas ribolov zabava in veseli. Dobrodošli ste kot obiskovalci in uporabniki, vabimo pa vas tudi k aktivnemu sooblikovanju portala in sodelovanju v forumih. Želimo prispevati k popularizaciji tega športa in medsebojno deliti izkušnje in zanimive informacije.

Urednik portala sem tekmovalec in tudi lastnik trgovine; Mitja Kmetec , reprezentant R. Slovenije in dobitnik bronastih medalj in Srebrne kolajne na Svetovnih prvenstvih v ribolovu s plovcem ( 1997 , 2000 , 2012, 2013).

Vse objave na tem forumu predstavljajo mnenja uporabnikov in ne nujno tudi mnenja uredništva. Člani foruma odgovarjajo za resničnost, verodostojnost in avtorstvo svojih objav. Če se vam kakšna objava zdi sporna, žali vaša čustva ali kakorkoli posega v vaše pravice, potem tako objavo prijavite uredništvu foruma. Uredništvo si pridržuje pravico do brisanja objav iz kakršnihkoli razlogov.

Nosilec portala in vseh pravic je podjetje SOM, d.o.o.
©2oo5 in dalje  SOM, d.o.o. | realizacija vigred dot com